Mainos

Pankinjohtajat uskovat talletusten kasvuun

Valtaosa pankinjohtajista uskoo kotitalouksien talletusten kasvavan osakesijoittamisen kustannuksella. Pankinjohtajat odottavat lisäksi korkorahastojen ja kiinteistöjen suosion sijoituskohteina lisääntyvän, ilmenee tuoreesta pankkibarometristä. Suomen Pankkiyhdistys tiedusteli neljännesvuosittain julkistettavaa barometriä varten 350 pankinjohtajan näkemyksiä elo-syyskuussa.

Maailman pörssien vellonta näkyy kyselyn tuloksissa selvästi. Osakkeisiin ja osakerahastoihin sijoittamisen kasvua odotti nyt 67 prosenttia pankinjohtajista, kun kesäkuun barometrissä vastaava lukema oli 89 prosenttia. Pankkiyhdistyksen toimitusjohtaja Matti Sipilä korostaa laskevien pörssikurssien antavan hyvän muistutuksen siitä, että talletukset ovat kotitalouksien perusvarallisuutta, johon ei haluta riskiä.

-On hyvä, etteivät kotitaloudet uskoneet kesäkuussa julkisuudessakin esitettyjä kehotuksia siirtää 100 miljardia markkaa talletuksistaan riskipitoisempiin sijoituksiin, Sipilä toteaa.

Hänen mukaansa suomalaisessa rahoitusjärjestelmässä talletukset ovat luotonannon raaka-ainetta, jolla turvataan esimerkiksi asuntorahoitus.

Pankkibarometri kertoo, että 87 prosenttia pankinjohtajista uskoo kotitalouksien luotonkysynnän kasvavan. Heistä 73 prosenttia arvelee luotonkysynnän jatkuvan vuoden aikajänteellä. Vahvimmin kasvuun luotettiin Uudellamaalla. Kotitalouksien luotoista valtaosa on asuntoluottoja. Tilastojen mukaan tammi-heinäkuussa asuntoluotot kasvoivat 35 prosenttia. Heinäkuussa niitä nostettiin puolet enemmän kuin vuotta aiemmin.

Suuri enemmistö pankinjohtajista arvelee myös yritysten kasvattavan luotonottoaan ja talletuksiaan. Heinäkuussa yritysten talletusten määrä kasvoi vuotta aiemmasta 1,7 miljardia markkaa. Sen sijaan alle puolet pankinjohtajista uskoi yritysten kasvattavan sijoituksiaan osakkeisiin ja osakerahastoihin. Kesäkuun barometrissä lukema oli vielä 83 prosenttia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.