Mainos

Pankinjohtajat: Luottojen kasvu hidastuu

Pankinjohtajat arvioivat kotitalouksien luottojen kysynnän edelleen kasvavan, mutta kasvun uskotaan hidastuvan nykyisestä. Eniten pankinjohtajat ovat korjanneet näkemystään pienten ja keskisuurten yritysten luotonoton kasvusta.

Marraskuun kyselyssä suurin osa pankinjohtajista arvioi pk-yritysten luotonoton säilyvän ennallaan, kun elokuussa valtaosa ennusti kasvua. Pankkiyhdistyksen Pankki-barometri perustuu neljännesvuosittain 350 pankinjohtajalle tehtävään kyselyyn.

Vaikka yritysten kasvuluvut ovat barometrin historian alhaisimmat, Pankkiyhdistyksen toimitusjohtaja Matti Sipilä katsoo, että niistä ei pitäisi tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä. Näyttää siltä, että on kokeiltu jarruja vauhdin hidastamiseksi, mutta matka jatkuu edelleen kohtuullisella vauhdilla, hän arvioi yhdistyksen tiedotteessa.

Kyselyn mukaan noin 25 prosenttia pankinjohtajista arvioi yritysten luotonoton lisääntyvän seuraavan vuoden aikana. Edellisessä kyselyssä kasvua arvioineita oli lähes 70 prosenttia. Sipilän mukaan yleiskuvaa lieventää se, että nyt lähes 60 prosenttia vastanneista arvioi yritysten luotonkysynnän pysyvän ennallaan. Edellisessä tiedustelussa tätä mieltä oli hieman vaille 30 prosenttia.

Puolet odottaa kotitalouksien luottojen lisäystä

Pankinjohtajista puolet arvioi kotitalouksien luottojen lisääntyvän kuluvan neljänneksen aikana. Vuoden aikajänteellä lisäykseen uskovien määrä laskee hieman päälle 40 prosenttiin. Elokuussa runsaat 70 prosenttia uskoi kotitalouksien luottojen lisääntyvän vuoden aikana.

Pankkiyhdistyksen tulkinnan mukaan pankinjohtajien arvio on edelleen optimistinen. Ensi vuonna kotitalouksien uskotaan ottavan lainaa ainakin tämänvuotiseen tapaan. Myös talletusten määrän odotetaan edelleen lisääntyvän. Kyselyyn vastanneista tätä mieltä oli noin 60 prosenttia.

Myös osakkeisiin ja osakerahastoihin sijoittamisen odotetaan pysyvän vahvassa kasvussa, vaikka lisäystä odottavien pankinjohtajien osuus putosi lähes 20 prosenttiyksikköä. Yhä edelleen puolet vastanneista arvioi osakkeisiin ja osakerahastoihin sijoittavien määrän lisääntyvän.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.