Panimoliitto ärähti alkoholiverosta: "Oluen litrahinnassa jopa 80 prosenttia veroja"

Panimoliitto kertoo vastustavansa alkoholiveron korotuksia, sillä korotukset laskisivat oluen myyntiä kotimaassa.

Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton jäsenyritysten olutmyynti laski tammi-helmikuussa yli 5 prosenttia. Hartwallin, Nokian Panimon, Olvin ja Sinebrychoffin kokonaismyynti laski alkuvuonna 2,8 prosenttia. Vuoden alussa mietojen alkoholijuomien veroja nostettiin 15 prosenttia.Panimoliiton mukaan olutta verotetaan Suomessa jo nyt ennätyskireästi ja jokainen veronkorotus lisää yksityistä maahantuontia.

– Kahden kuukauden perusteella ei voi tehdä johtopäätöksiä koko vuoden myynnistä, mutta kotimainen myynti on aina vähentynyt kun veroa on nostettu. Veronnostolla kiihdytetään yksityistä maahantuontia sekä harmaatuontia. Alkoholiveroa ei tule korottaa hallituksen kehysriihessä, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa.

Oluen litrahinnasta 60-80 prosenttia veroja

Alkoholiveroja on korotettu viimeisen neljän vuoden aikana neljästi. Suomen olutvero on EU-maiden korkein ja yli viisinkertainen Viroon nähden. Panimoliiton mukaan tällä hetkellä oluen litrahinnasta kaupassa 60–80 prosenttia on jo veroja. Tämän vuoksi alkoholijuomia onkin nyt kannattavaa ostaa ulkomailta.

– Juomia tuodaan isot lastit kerralla ja kuten viime aikoina lehdistäkin olemme saaneet lukea, juomia myydään eteenpäin. Harmaat markkinat ovat täysin kontrolloimattomat, eikä trokaaja ikävä kyllä kysy esimerkiksi ostajan ikää. Tällaista kehitystä ei pitäisi veroratkaisuilla vahvistaa, Ussa sanoo.

"Valtio menettää 300 miljoonaa euroa verotuloja"

Panimoliiton laskelmien mukaan nykyisellä matkustajatuonnin tasolla Suomen valtio menettää verotuloja arviolta yli 300 miljoonaa euroa vuodessa, kun alkoholijuomat ostetaan ulkomailta. Alkoholiveron korottaminen ei puolestaan tuo valtion kassaan tuloja enää samalla tavalla kuin vuosia sitten, koska veropohja on kaventunut muun muassa matkustajatuonnin vuoksi. Nyt jo 15 prosenttia kaikesta Suomessa kulutetusta alkoholista tuodaan yksityisenä matkustajatuontina.

– Kotimainen panimoteollisuus työllistää lähes 30 000 ihmistä, kun mukaan lasketaan koko ketju pellolta jakelun ja ravintoloiden kautta kuluttajalle. Silti kotimaista olutta valmistavaa teollisuutta rankaistaan EU:n korkeimmalla verotuksella, sanoo Ussa.

Lähde: Panimoliitto

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat