Mainos

Panimoliitto: Alkoholiveron korotukset kiihdyttävät viinarallia

Panimoliitto pitää hallituksen kehysriihessään tekemää päätöstä alkoholiveron nostosta kohtuuttomana.

Liitto korostaa tiedotteessaan, että veronkorotuksilla korostetaan veroeroa Viroon ja kiihdytetään yksityistä matkustajatuontia.

Uusi alkoholijuomaveron korotus on viides vuoden 2008 jälkeen. Vuoden 2012 alussa oluen, siiderin ja long drink -juomien alkoholijuomaveroa nostettiin 15 prosenttia ja viinien ja väkevien vain 10 prosenttia.

– Mietojen alkoholijuomien verotusta tulisi keventää ja ohjata kulutusta mietoihin juomiin. Tämä olisi vastuullista alkoholipolitiikkaa ja työllistäisi kotimaassa, sanoo Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton toimitusjohtaja Elina Ussa liiton tiedotteessa.

Virossa nähdään!

Suomen olutvero on jo nyt viisinkertainen Viroon nähden. Tuleva veronkorotus korostaa maiden verotasojen eroa entisestään ja tekee yksityisen maahantuonnin entistä kannattavammaksi.

Panimoliiton mukaan viime vuonna olutta tuotiin lähinnä Virosta ja laivoilta yksityisenä matkustajatuontina 28,5 miljoonaa litraa.

– Tässä tehdään veropolitiikkaa Viron eduksi. Veronkorotuksilla on väistämättä vaikutuksia matkustajatuonnin kasvuun ja harmaisiin markkinoihin. Kaupankäynti siirtyy entistä enemmän Viroon, mutta haitat hoidetaan Suomessa, Ussa sanoo.

Nykyisellä matkustajatuonnin tasolla Suomen valtio menettää verotuloja arviolta yli 300 miljoonaa euroa vuodessa, kun alkoholijuomat ostetaan ulkomailta. Alkoholiveron korottaminen ei tuo valtion kassaan tuloja enää aiempaan malliin, koska veropohja on kaventunut muun muassa matkustajatuonnin vuoksi. Alkoholijuomaveroja korotettiin vuoden 2012 alusta keskimäärin 13 %, mutta verotuotto oli vain 7,8 % suurempi kuin edellisenä vuonna.

Jo 20 % kaikesta Suomessa kulutetusta alkoholista tulee tilastoimattomasta kulutuksesta, josta suurin osa on matkustajatuontia. Matkustajatuonti on jo huomattavasti suurempaa kuin koko Suomen ravintolamyynti.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.