Pandemrix-rokotetta ei hankittu hintakilpailulla

Sosiaali- ja terveysministeriö ei järjestänyt viime kesänä sikainfluenssarokotteesta hintakilpailua, vaan teki päätöksen rokotteen hankkimisesta saatavuuden ja toimivuuden mukaan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessorin Ilkka Julkusen mukaan kaikki maailmalla tarjolla olleet sikainfluenssarokotteet olivat hinnoiltaan suurin piirtein samaa luokkaa.

- Päätös tehtiin kesällä nopeasti. Rokotetta toimittanut Glaxo Smith Kline pystyi takaamaan aineen saatavuuden kohtuullisella aikataululla Suomen tarpeisiin, Julkunen kertoo.

Suomeen hankittu Pandemrix-rokote oli aivan uusi, eikä se vielä hankintapäätöksen aikaan ollut valmis. Tehosteainetta oli kuitenkin testattu kliinisesti lintuinfluenssaa vastaan suunnatussa mallirokotteessa, ja sen antama immuunisuoja todettiin hyväksi. Samalla perusteella katsottiin, että sama tehosteaine toimisi myös sikainfluenssan kohdalla. Euroopan lääkevirasto EMA antoi melko nopealla aikataululla myyntiluvan rokotteelle, jonka jälkeen se oli käytettävissä myös Suomessa. Ministeriö teki päätöksen rokotteen hankkimisesta jo ennen kuin sille oli myönnetty myyntilupa.

Rokotteilla oli maailmalla kova kysyntä viime kesän aikana, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa jouduttiin tutkimusprofessori Julkusen mukaan turvautumaan useampaan lääkevalmistajaan.

- Yhdysvalloissa oltiin myöhässä, sillä siellä oli mennyt jo kaksi epidemia-aaltoa ohi, kunnes he saivat rokotetta. He joutuivat turvautumaan kaikkiin mahdollisiin rokotevalmistajiin, jotka saivat aikaiseksi käyttökelpoisen ja rekisteröidyn rokotteen.

Suurimpana erona tehosteaine

Rokotevalmistajilla oli tarjota pääasiassa kahdenlaisia rokotteita: tehosteaineellisia ja tehosteaineettomia. Suomeen hankittiin tehosteaineellista rokotetta. Julkusen mukaan tehosteaineettomien rokotteiden immuunisuoja olisi jäänyt tehosteaineellisia heikommaksi.

- Silloin itse rokotteessa olisi pitänyt olla suurempi virusannos. Tehosteaineiden eri osia oli kyllä käytetty eri rokotteissa aiemminkin, mutta käytön laajuus ei ollut samaa luokkaa kuin suurissa pandemiarokotuksissa. Tällöin ei siis ollut tietoa satojen tai kymmenien miljoonien henkilöiden rokotetutkimuksista.

Maailmalla sikainfluenssarokotetta on annettu 90 miljoonalle ihmiselle. Muualta maailmasta ei Ruotsia lukuun ottamatta ole raportoitu lisääntyneistä lasten narkolepsiatapauksista.

Katso Pauli Poutasen juttu

Lue myös:

    Uusimmat