Mainos

Pandemiauhka ei ole poistunut

Asiantuntijan mukaan pandemiaa aiheuttava virus voisi liikkua nopeasti esimerkiksi lentokoneilla matkustavien ihmisten mukana.

Jos pandemia alkaa, se voisi saapua Suomeen jopa kuudessa päivässä. Näin arvioi Kansanterveyslaitoksen influenssalaboratorion johtaja Reijo Pyhälä. Vaikka lintuinfluenssan vaarasta ei nyt revitä isoja otsikoita, uhka ei ole silti hävinnyt.

- Koska virukset liikkuvat nopeasti, kattavien ennusteiden ja suunnitelmien tekeminen on vaikeaa, Pyhälä sanoi. Pandemiaa aiheuttava virus voi siirtyä hyvinkin nopeasti ympäri maailman lentokoneella suihkivien ihmisten mukana.

Pyhälä puhui Pandemiaa turvallisuushaasteena käsittelevässä seminaarissa Helsingissä.

Pandemia on yli maapallon leviävä epidemia, johon sairastuu paljon ihmisiä.

Viranomaiset valmistautuvat pandemian mahdollisuuteen ympäri maailmaa. Ainakin 51 maata on tehnyt laajat suunnitelmat, miten pandemian kanssa toimitaan.

Myös Suomen viranomaiset valmistautuvat tiiviisti pandemian mahdollisuuteen. Valtioneuvoston turvallisuusjohtaja Timo Härkönen totesi, että jos tauti alkaisi levitä, kansalaiset saisivat tietoja erityisestä kriisipuhelimesta. Sitä käytettiin viimeksi, kun Tehyn työtaistelu uhkasi kansalaisten hoitoon pääsyä.

Suomessa on varauduttu siihen, että pandemiaan, kuten lintuinfluenssaan sairastuisi 25-30 prosenttia väestöstä. Toisin kuin influenssoissa yleensä, pandemiassa alle 65-vuotiaita sairastuu paljon.

Pyhälän mukaan myös kansalaisten kulkua ja kokoontumista voidaan joutua rajoittamaan, jotta tartunnat eivät leviäisi väkijoukoissa.

Lintuinfluenssaan on sairastunut koko maailmassa 336 ihmistä, joista 207 on kuollut. Tautia on tänä vuonna löydetty Vietnamista, Kiinasta, Kambodzhasta, Indonesiasta, Egyptistä, Nigeriasta ja Laosista. Tartuntojen määrä on ollut hieman laskussa.

Toistaiseksi lintuinfluenssa tarttuu ihmiseen todella huonosti. Levitäkseen laajalle lintuinfluenssaa aiheuttavan viruksen pitäisi muuntua ihmisestä toiseen leviäväksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.