Mainos

Panamalaiset hyväksyivät kanavan laajennuksen kansanäänestyksessä

Vuonna 1914 valmistunut Panaman kanava on käynyt liian pieneksi suurimmille kauppa-aluksille.

Ylivoimainen enemmistö kansalaisista on hyväksynyt Panaman kanavan laajennuksen kansanäänestyksessä. Yli 78 prosenttia panamalaisista kannatti laajennusta.

- Meistä on tänään tullut oman kohtalomme herroja, julisti Panaman presidentti Martin Torrijos. - Olemme tänään luoneet perustan paremmalle maalle.

Kansanäänestykseen osallistui runsaan kolmen miljoonan asukkaan Panamassa vain 40 prosenttia äänioikeutetuista. Viranomaisten mukaan alhainen äänestysprosentti johtui osittain siitä, että televisiossa esitettiin espanjalaisten huippuseurojen Barcelonan ja Real Madridin jalkapallo-ottelu.

Kanavaa hallinnoiva virasto on sanonut kanavan käyvän vanhanaikaiseksi ja alusten luopuvan sen käytöstä, jollei sitä laajenneta viiden vuoden kuluessa.

Noin 80 prosenttia Panaman bruttokansantuotteesta on lähtöisin kanavasta, joka yhdistää Tyynenmeren ja Atlantin Amerikan mantereen kapeimmassa kohdassa. Kanavaa käyttävät eniten amerikkalaiset, kiinalaiset ja japanilaiset laivat.

Runsaat 80 kilometriä pitkään kanavaan rakennetaan kahden kulkuväylän lisäksi yksi uusi. Kanavan laajennuksen jälkeen siinä pystyvät kulkemaan lähes 50 metriä leveät ja 365 metriä pitkät alukset, joiden kulkusyvyys on 15 metriä. Nykyisin tällaisten alusten on kuljettava Kap Hornin kautta.

Kanavan laajennustyöt aloitetaan ensi vuonna, ja ne on määrä saada päätökseen 2014. Kanavan laajennuksen arvioidaan maksavan noin 4 miljardia euroa.

Kanavaa ovat vastustaneet Panaman vasemmistopuolueet, ja myös ympäristöjärjestöt ovat suhtautuneet hankkeeseen kriittisesti.

(MTV3-STT-AP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.