Mainos

Pamin lakko sulkee osan ruokakaupoista

Kaupan alan neuvottelut ovat jatkuneet jälleen illalla. Pam aikoo aloittaa vajaan vuorokauden mittaisen lakon perjantaina.

S-ryhmä, Kesko ja Tradeka uskovat, että osa myymälöistä joudutaan sulkemaan, jos Palvelualojen ammattiliiton Pamin perjantainen lakko toteutuu. Keskon mukaan varsinkin suurten markettien auki pitäminen on vaikeaa. Lakonuhka koskee kaikissa konserneissa tuhansia työntekijöitä.

Perjantai on viikon vilkkain kauppapäivä, joten lakon odotetaan vähentävän myös myyntiä. S-ryhmä ennakoi työnseisauksen vähentävän koko viikon myyntiä 5-10 prosenttia. Tradekassa arvioidaan, että osa myynnistä siirtyy muille päiville.

Kaupan alan työntekijöiden työehtosopimusneuvottelut keskeytettiin viime yönä tuloksettomina. Kiistan sovittelu alkoi kuitenkin jälleen tänään. Palvelualojen ammattiliitto Pamin ja Suomen Kaupan Liiton edustajat tapasivat valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen illalla.

Sovittelijan kehotuksesta neuvottelujen osapuolet tapaavat Pamin mukaan ennen seuraavaa sovittelua, joka alkaa torstaina kello kymmenen.

Noin 170 000 työntekijän sopimuksista on neuvoteltu Pamin ja Suomen Kaupan Liiton kesken elokuusta lähtien.

Pam ei vielä laajenna kaupan alan painostustoimia

Pam säästelee vielä työtaisteluaseitaan kaupan alan neuvotteluissa. Pamin hallitus on keskustellut tänään neuvottelutilanteesta, mutta ei ole tehnyt päätöksiä uusista painostustoimista. Liiton johtoryhmä sai hallitukselta kuitenkin valtuudet päättää sellaisista tarvittaessa.

Pamin johdon mukaan ennen uusista painostustoimista päättämistä halutaan katsoa, kuinka sovittelu etenee ja kuinka jo aiemmin sovittu lyhykäinen lakko puree.

Ellei sovittelussa päästä tällä viikolla ratkaisuun, kaupan työntekijät menevät tämän viikon perjantaina vuorokauden mittaiseen lakkoon. Työtaistelu alkaisi perjantaina kello 14 ja päättyisi lauantaina kello 6. Työtaistelutoimet koskevat kauppojen lisäksi kaupan varastoja ja konttoreita sekä kioskeja ja huoltoasemia.

Kaupan alan työntekijät ovat protestoineet nihkeästi eteneviä palkkaneuvotteluita ulosmarsseilla. Työntekijöitä on tänään marssinut ulos ainakin Imatran Citymarketista ja Euromarketissa sekä Kotkan Citymarketissa.

Kaupalla oikeus joulurahaan

Pam vaatii kaupan alalle 10,1 prosentin yleiskorotusta ja palkkausjärjestelmän uudistamiseen liittyvää tasokorotusta sekä 350 euron kertakorvauksena maksettavaa "joulurahaa". Työantajan tarjouksessa yleiskorotuksen osuus on ollut yhdeksän prosenttia. Pamin mukaan työnantaja ajaa myös heikennyksiä muun muassa sairausajan palkkaan ja aattovapaisiin.

Kahdelle suurelle pamilaiselle sopimusalalle eli siivoojille ja kiinteistönhoitajille ja ravintola- ja hotellityöntekijöille erillistä joulurahaa ei tullut. Pamin puheenjohtaja Ann Selin (sd.) selvitti lehdistötilaisuudessa, että näillä aloilla "jouluraha" on leivottu jo yleiskorotuksiin. Kauppa on Selinin mielestä myös toimiala, jolle joulurahan maksaminen on erityisen perusteltua.

- Joulu on kaupalle ehdottomasti vuoden korkein sesonki, silloin ihmiset tekee erittäin kovan paineen alla paljon töitä ja pitkää päivää. Tästä olisi erinomaisen hyvä tapa kiittää henkilöstöä maksamalla esimerkiksi joulukuussa tällainen niin sanottu bonus, Selin katsoo.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.