Mainos

Pam syyttää kauppojen työnantajia henkilökunnan nöyryyttämisestä

Palvelualojen ammattiliitto Pam syyttää kaupan alan työntekijöitä myös perustuslain rikkomisesta.

SAK:lainen Palvelualojen ammattiliitto Pam syyttää kaupan alan työnantajia henkilökunnan nöyryyttämisestä asiakkaiden nähden. Liitossa on hermostuttu yleistyvästä tavasta järjestää tarkastuksia työpaikalta poistuville työntekijöille.

Pamin ensimmäinen varapuheenjohtaja Anssi Vuorio pitää tarkastuksia nöyryyttävinä, koska ne tehdään usein asiakkaiden ja muiden ohikulkijoiden nähden ja leimaavat työntekijät varkaiksi ilman syytä. Tarkastuksia on ulotettu työntekijöiden laukkujen lisäksi heidän autoihinsa.

Liiton mukaan epäasialliset poistumistarkastukset ja epäluottamus herättävät kaupan alan työntekijöissä pelkoa, hämmennystä ja raivoa. Vuorio neuvookin työnantajia pohtimaan, miten ne vaikuttavat alalle hakeutumiseen, työpaikan ilmapiiriin ja hyvään henkilöstöpolitiikkaan.

Vartijat rikkovat perustuslakia

Vuorio korostaa, että henkilökohtainen koskemattomuus on vahva oikeus, jonka turvaa perustuslaki. Edes vartijalla ei ole oikeutta velvoittaa työntekijää avaamaan laukkuansa tarkastettavaksi vastoin tämän tahtoa.

- Henkilöön käyvän tarkastuksen saa tehdä vain poliisi ja silloinkin vain jos on syytä epäillä tarkastuksesta kieltäytyvän työntekijän syyllistyneen rikokseen.

Vuorio sanoo tiedotteessaan, että työntekijöille ei kerrota heidän oikeudestaan kieltäytyä tarkastuksista.

Jos työnantajat pitävät tällaisia tarkastuksia välttämättöminä, niistä pitää Vuorion mukaan säätää laki. Näin voidaan hänen mielestään turvata työntekijöiden oikeudet. Muutoin on uhkana, että tarkastusten toiminnan laillisuus ja yksilön oikeuksien kunnioittaminen karkaa käsistä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.