PAM: Mehutehtaiden työoloihin pitää puuttua, ei vain katkaista kauppaa

Palvelualojen ammattiliitto PAM toivoo, että suomalaisyritykset eivät lopeta tilauksia eettisesti huonosti toimivilta mehutehtailta, vaan pyrkivät muuttamaan tehtaiden työoloja.

Pirkka-, Rainbow- ja Eldorado-ananasmehujen tuotantoketjussa epäillään ihmiskauppaa ja pakkotyön teettämistä, ilmenee Finnwatchin tuoreesta seurantaraportista. PAM haastaa työnantajat kiinnittämään yhä enemmän huomiota hankintaketjunsa vastuullisuuteen.

– Edistystä on tapahtunut, mutta töitä riittää vielä, jotta hankintaketju olisi aidosti vastuullinen, Palvelualojen ammattiliitto PAMin kv-koordinaattori Mari Taivainen sanoo.

Tavarantuottajan vaihtaminen ei välttämättä paranna lopputulosta: suomalaisyrityksille ananasmehua tuottavan VIP-Juicemakerin uusi thaimaalainen tavarantoimittaja Vita Foods saa vielä huonommat arvosanat Finnwatchin tutkimuksessa kuin kohuttu Natural Fruit -tehdas. Vuosi sitten julkaistu raportti tarkasteli suurimpien Suomessa toimivien vähittäiskauppojen omien merkkien vastuullisuutta.

Taivaisen mielestä ongelmiin tulee puuttua dialogin keinoin, ei tilauksia lopettamalla.

– Yritysten ei pidä lopettaa kauppaa Vita Food Factoryn kanssa ennen kuin kaikki mahdolliset keinot työntekijöiden olojen parantamiseksi on käytetty, Taivainen sanoo.

Tuotantoketjut tulee kartoittaa sekä valvontaa lisätä, ja tähän on varattava yrityksissä riittävät resurssit.

– Työelämän oikeudet on nostettava samalle tärkeystasolle laadun ja hinnan kanssa. Ne tulee nostaa merkittävään asemaan myös Thaimaan kanssa käytävissä vapaakauppaneuvotteluissa, Taivainen korostaa.

Thaimaassa pitää taata työntekijöille vapaa järjestäytymisoikeus sekä tukea vapaita ja demokraattisia ammattiyhdistyksiä. Lisäksi siirtotyöläisten omien liittojen perustaminen pitää mahdollistaa.

Kaupat vakuuttavat toimivansa

Sekä SOK että Kesko vakuuttavat puuttuvansa ja jo puuttuneensakin epäkohtiin.

– Riskimaiden työolojen ongelmat eivät ratkea nopeasti.  Läpinäkyvyys on meille itsestäänselvyys, S-ryhmän vastuullisuusjohtaja Lea Rankinen sanoo.

Viimeisen vuoden aikana S-ryhmässä on tehty Rankisen mukaan urakalla töitä elintarvikkeiden toimitusketjujen valvonnan tehostamiseksi. Aiemmin SOK:n valvonta ulottui tuotteiden valmistusvaiheeseen riskimaissa. Nyt valvontavaatimukset ulotetaan myös riskimaissa tuotettuihin raaka-aineisiin, vaikka lopputuotteet valmistettaisiin esimerkiksi Suomessa.

S-ryhmäläiset ovat käyneet tavarantoimittajiensa kanssa läpi vastuullisuusvaatimukset raaka-ainetoimittajille sekä odotukset vaatimusten valvonnalle. 

Kesko puolestaan kertoo pyytäneensä lisätietoja auditoinnista ja tehtaan tilanteesta.

–  Suhtaudumme tähän tietoon vakavasti. Lähdemme selvittämään tehtaan tilannetta yhdessä tavarantoimittajamme VIP Juicemakerin kanssa, sanoo Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo.

– Ruokakeskon merkkituotteiden määrä on noin 3 000 ja tavarantoimittajia on noin 700, joten selvitettävää oli melkoisesti. Pyysimme vuosi sitten tavarantoimittajiamme kertomaan tuotteiden mahdollisesti sisältämät riskimaista tulevat ainesosat ja niille myönnetyt vastuullisuussertifioinnit ja/tai tehdyt vastuullisuusauditoinnit, sanoo Matti Kalervo.

Selvityksen tulokset osoittivat, että lisätoimet olivat tarpeen.

Pirkka-ananasmehuun tulee tällä hetkellä mehutiivistettä viideltä tehtaalta Thaimaasta. Kaikki tehtaat ovat joko BSCI- tai Sedex-auditoinnin piirissä. Finnwatchin tutkimuksissa yhdessä tehtaista paljastui kuitenkin auditointituloksista merkittävästi poikkeavaa tietoa.

– Olemme huolissamme siitä, että Finnwatchin tutkimuksen mukaan Vita Food Factory olisi toiminut vilpillisesti auditoinnissa. Olemme pyytäneet auditoinnit tehneeltä Bureau Veritakselta selvitystä auditointitulosten ja Finnwatchin raportin löydösten välisestä ristiriidasta. Sitten arvioimme yhteistyön jatkamista kyseisen tehtaan kanssa, Keskon vastuullisuusjohtaja Matti Kalervo sanoo.

Molemmat kaupparyhmittyvät kertovat suomalaisjohdon vierailleen itsekin tehtailla Thaimaassa.


Lue myös:

    Uusimmat