Mainos

PAM-lehti: Pilaantunutta ruokaa myydään enemmän ravintoloissa kuin kaupoissa

Vanhentuneen lihan ja kalan myynti ei ole kovin yleistä, mutta toisin kuin viime viikkoina julkisuudessa velloneesta kohusta voisi päätellä, pulmia esiintyy enemmän ravintoloissa kuin kaupoissa, kertoo tänään ilmestynyt PAM-lehti.

– On hyvin harvinaista, että kaupoissa tai ravintoloissa myydään pilaantunutta ruokaa. Päinvastoin kuin viime aikojen julkisuudesta on voinut päätellä, kyse on poikkeuksesta pikkemin kuin säännöstä, viestintäjohtaja Timo Piiroinen PAMista kertoo MTV3:lle.

Palvelualojen ammattiliiton lehti teki jäsenilleen kyselyn asiasta 1 200:lta kaupan ja ravintola-alan työntekijältä. Kysely tehtiin elo-syyskuun vaihteessa, kun julkisuudessa oli noussut kohu kauppojen tuoretiskien lihan ja kalan laadusta.

Ravintola-alalla työskentelevistä vastaajista 15 prosenttia kertoi saaneensa määräysten vastaisia ohjeita. Kaupan työntekijöistä ohjeiden tietoisesta rikkomisesta kertoi neljä prosenttia vastaajista.

Sähköpostikyselyyn tuli kaikkiaan 310 vastausta.

– Ravintoloissa kyseenalaisia ohjeita oli annettu enemmän kuin kaupassa, mutta toisaalta taas ravintola-alalla yleisemmin kieltäydyttiin noudattamasta käskyä, PAM-lehti kertoo.

– Lähtökohta on kaikilla aloilla se, että työntekijän ei pidä suostua, jos työntantaja määrää toimimaan lainvastaisesti eli esimerkiksi myymään vanhentunutta ruokaa, Piiroinen sanoo.

Ravintoloissa vääriä ohjeita oli annettu enemmän kuin kaupassa, mutta toisaalta taas ravintola-alalla yleisemmin kieltäydyttiin noudattamasta käskyä.

Kaupan alalla kyseenalaiset kehotukset elintarvikkeiden käsittelyyn olivat yleisempiä suureen ketjuun kuuluvissa itsenäisissä yrityksissä kuin suureen ketjuun suoraan kuuluvissa toimipaikoissa. Ravintoloissa ongelmat ovat yhtä yleisiä suurten ketjujen ravintoloissa ja itsenäisissä yrityksissä.

– Siitä sai huutia jos heitti vanhaa roskikseen, se piti hyötykäyttää jotenkin. Lähinnä valmistaa kypsäksi tai jopa laittaa jauhelihaan, yksi kaupan alan vastaaja kirjoitti.

– Kauhisteleehan sitä, mutta työntekijänä noudattaa, toinen kertoi.

PAMin mukaan työntekijän ei tarvitse noudattaa hygieniasäännösten vastaisia ohjeita. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan vanhasta, myynnissä olleesta tuotteesta ei saa tehdä uusia elintarvikkeita eikä asiakkaita saa johtaa harhaan.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.