Pam: Kauppa rikkoo työsopimuslakia

Palvelualojen ammattiliitto pitää pötynä työnantajan selityksiä siitä, miksi osa-aikaisille ei tarjota töitä ennen uuden työvoiman palkkaamista.

Palvelualojen ammattiliitto Pamin 2. varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen (vas.) vaatii toimenpiteitä torjumaan rikoksia kaupan alan työehtojen noudattamisessa. Hänen mukaansa työsopimuslain rikkominen kaupan alalla on erittäin yleistä etenkin suurimmassa marketeissa.

Ammattiliitto katsoo, että päivittäistavarakaupoissa on viime vuosien aikana rikottu tietoisesti etenkin lisätyön tarjoamista koskevaa työsopimuslain määräystä. Lain edellyttämää ilmoitusvelvollisuutta vapautuvista työpaikoista ei tehdä "läheskään aina".

Pamin aluetoimistoissa on parhaillaan selvitettävänä yli kolmekymmentä lisätyön tarjoamista koskevaa erimielisyyttä. Viimeisten kahden vuoden aikana on selvitetty yli kolmesataa tapausta. Viimeisin ratkaisu saatiin kuluneella viikolla oikeudesta, jossa työnantaja tuomittiin korvauksiin.

"Uskottavuus laajemminkin koetuksella"

Kalajoella puhunut Julkunen korosti, että työsopimuslaki on hyvin yksiselitteinen, eli työnantajan on tarjottava töitä osa-aikatyöntekijöille ennen uuden työvoiman palkkaamista.

Työnantajat perustelevat Pamin mukaan lisätyörikkomuksiaan usein sillä, että tarvitsevat lisää "käsipareja". Pamin mielestä hyvällä työvuorojen suunnittelulla päivittäistavarakauppa voisi toimia lähes täysin vakituisella kokoaikaisella työvoimalla. Julkunen varoitteli, että jos päivittäistavarakauppa ei nopeasti lisää kokoaikaisten työsuhteiden määrää, voi uskottavuus horjua myös muissa asioissa, kuten arvonlisäveroalennuksen siirtämisessä kuluttajahintoihin.

Kauppa- ja teollisuusministerin tulisi Julkusen mukaan edellyttää työnantajajärjestöiltä toimia, joilla lisätyörikkomukset poistuvat. Ministeriön ei myöskään tulisi esittää kauppojen aukioloaikojen laajennusta, koska toteutuessaan laajennukset vain innostavat kaupan työnantajia rikkomaan työlainsäännöksiä entistä enemmän.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat