Mainos

PAM huolissaan luottamusmiehistä

Luottamusmiesten työ on ammattiliiton mukaan vaikeutunut etenkin pienillä paikkakunnilla. Tuorein kiista syntyi perjantaina Kangasalla luottamusmiehen ja kauppiaspariskunnan välillä.

Palvelualojen ammattiliitto PAM on huolissaan luottamusmiesten toimintamahdollisuuksista.

Ammattiliiton mukaan Tampereen lähistöllä on äskettäin irtisanottu luottamusmies, joka valittiin tehtäväänsä kolmisen viikkoa sitten. Kauppias ja Ruokakeskon edustaja kiistävät irtisanomisen.

PAMin Pirkanmaan ja Hämeen aluepäällikön Niina Koivuniemen mukaan Pirkanmaalla on noin puolentoista vuoden aikana irtisanottu kaksi muuta luottamusmiestä. Toinen heistä kuuluu PAMiin, toinen Metalliliittoon. Molemmat tapaukset johtivat aikanaan mielenilmauslakkoon.

PAMin viestintäjohtajan Timo Piiroisen mukaan Suomen Kaupan Liitto ja Kesko ohjeistavat kyllä kauppiaita asiallisesti, mutta kaikki eivät ota neuvoja tosissaan.

- Monilla työpaikoilla tilanne on sellainen, että kukaan ei uskalla ryhtyä luottamusmieheksi. Ongelmia on eniten pienillä työpaikoilla, arvioi Piiroinen.

"Kauppiaan rouva huusi"

Tuorein kiista syntyi Kangasalla perjantaina. Kolmisen viikkoa sitten luottamusmieheksi valittu Marja Lehtinen pyrki neuvottelemaan K-Supermarket Kesäpäivän kauppiaspariskunnan kanssa työtoverinsa asioista.

Lehtinen kertoo, että häntä ei ensin päästetty mukaan ollenkaan. Myöhemmin päivällä keskustelut kärjistyivät riitelemiseksi.

- Kauppiaan rouva huusi, että voit lopettaa saman tien, et mahda meille mitään, kertoo Lehtinen.

Kauppias Tapio Vierikka Kesäpäivästä kiistää irtisanomisen. Hänen mukaansa Lehtinen lähti itse ja jätti avaimet pöydälle.

- On varmaan ollut ylilyöntejä ja tunteiden kuohuntaa puolin ja toisin, sanoo Vierikka.

K-Supermarket-ketjun johtajan Minna Kurunsaaren mukaan Lehtiselle on jo perjantaina kerrottu, että irtisanomista ei ole tapahtunut ja että Lehtisen tulisi palata työpaikalleen.

- Nähtävästi on tapahtunut väärinkäsitys. Meidän mielestämme Lehtisen työsuhde on voimassa, sanoo Kurunsaari.

Kurunsaaren mukaan työntekijöiden oikeus järjestäytyä ja valita itselleen luottamusmies kuuluu Keskon toimintaperiaatteisiin. Jos työpaikan ilmapiirissä on ongelmia ja asiat hiertävät, niistä tulee hänen mukaansa pyrkiä keskustelemaan.

- Kesko vahvistaa sen, mitä kauppias heille kertoo. Kyse ei kuitenkaan ole pelkästään luottamusmiehestä, vaan kaikkien työntekijöiden kohtelusta, sanoo Koivuniemi.

Myymälän henkilökunta on ollut pitkään ilman luottamusmiestä, ja sieltä on PAMin edustajien mukaan parin vuoden mittaan tullut useita erimielisyystapauksia ammattiliiton selviteltäväksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.