Mainos

Palvelujen veroalekokeilu toteutuu EU:ssa

EU-maiden valtiovarainministerien Ecofin-kokous vahvisti veronalennuksen kokeilun alkamisen vuoden 2000 alussa työvaltaisilla palvelualoilla. Jäsenmaiden on ilmoitettava halukkuudestaan osallistua kokeiluun marraskuun alkuun mennessä.

Kampaamo

Portugali ajoi arvonlisäverokokeilun yhteyteen lausekkeen, joka sallii sen säilyttää muita alhaisemman verokannan ravintola-palveluissa. Itse kokeiluun ravintola-ala ei kuulu. Sen sijaan EU-maat olivat yhä kaukana sovusta kiistellystä pääomatulojen, kuten säästöjen, verotuksesta. Kokousta Luxemburgissa johtanut Sauli Niinistö myönsi, että veropaketti on äärimmäisen hankala kokonaisuus. Umpisolmua selvittämään Niinistö kutsui erillisen kokouksen, johon osallistuvat ministerit tai heidän edustajansa. Kokous on määrä järjestää todennäköisesti lokakuun lopulla. Siinä pyritään selvittämään veropakettia koskevia ongelmia erityisesti ns. eurobondien osalta.

Arvonlisäveron alennuskokeilun aloittamisesta työvaltaisilla palvelualoilla sovittiin syyskuussa Turussa epävirallisessa kokouksessa, mutta jo Turussa Portugali vaati ravintola-alaa mukaan kokeiluun. Portugalin vaatimusten pohjalta alv-sopimukseen sisällytettiin tänään lausekkeet, jotka takaavat sille oikeuden jatkaa alennettua verokantaansa ravintolapalveluissa. Niiden mukaan EU-komissio tutkii myönteisesti Portugalin vaatimusta ja ministerineuvosto hyväksyy tämän "siinä uskossa, että Portugali voi jatkaa vallitsevaa käytäntöä".

Vuoden 2002 loppuun ulottuvaan 3-vuotiseen kokeiluun kuuluvat mm. pienet korjauspalvelut kuten polkupyörien, kenkien ja nahkatavaroiden sekä vaatteiden ja liinavaatteiden korjaus. Lisäksi veroalen piirissä ovat parturi- ja kampaamopalvelut, kodinhoitopalvelut sekä kotien siivous ja ikkunanpesu. Mukana on myös yksityisasuntojen korjaus, mutta tämä ei sisällä materiaaleja, jotka muodostavat suuren osan palvelun hinnasta. Maat voivat hakea oikeutta alentaa veroa kahdella kokeilualalla tai kolmella, mikäli sille on erityisen painava syy. EU:n sallimat kaksi alennettua alv-kantaa ovat 8 ja 17 prosenttia. Suomessa arvonlisävero on 22 prosenttia. Veroalella pyritään lisäämään kysyntää ja työpaikkoja palvelualoilla.

Puolueista kokeilua ovat kannattaneet mm. vasemmistopuolueet ja vihreät. Monet valtiovarainministerit ovat vastustaneet kokeilua, koska he pelkäävät sen vaikeuttavan valtiontalouden hoitoa. Niinistö sanoi asian olevan Suomessa hallituksen käsissä.
-Henkilökohtainen käsitykseni on, ettei siihen (alv-kokeiluun) kannattaisi käyttää veronalennusvaraa, Niinistö sanoi. Monet ovat myös epäilleet, että veroale ei vaikuta hintoihin, vaan parantaa yrittäjien katteita.

Pääomaverotuksesta kiistellään

Säästöjen, korkotulojen ja osinkojen verotukseen liittyvä paketti sisältää Niinistön mukaan vaikeita teknisiä asioita ja hankalia poliittisia kysymyksiä. EU:n verokomissaari Frits Bolkestein sanoi, että paketin ratkaisemiseksi tarvittaisiin suuri edistysaskel. EU-tason sopimus pyrkii vähentämään ns. haitallista verotusta eli esimerkiksi yritysten veronkiertoa. Samoin halutaan puuttua mm. siihen, että esimerkiksi saksalaiset ja belgialaiset tallettavat rahojaan Luxemburgiin, jossa korkotuloja ei veroteta. Korkotulojen verotuksen yhteisistä säännöistä on yritetty sopia direktiiviä jo pitkään. Minimiverokannaksi on ehdotettu 20 prosenttia.

Britannia on vaatinut eurobondien eli kansainvälisten joukkovelkakirjalainojen pitämistä paketin ulkopuolella. Britannia pelkää Lontoon menettävän asemansa rahamarkkinakeskuksena. Seurauksena olisi brittien mukaan tuhansien työpaikkojen menetys.

Suomi pyrkii sopimaan paketista Helsingin huippukokouksessa joulukuussa. Pakettiin kuuluvat lisäksi yritysverotuksen säännöt ja ehdotus energiaveron minimitasoksi. Verokysymyksistä on EU:ssa päätettävä yksimielisesti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.