Mainos

Palvelujen alv-alennusta ei kokeilla

Suomi ei pääse kokeilemaan arvonlisäveron alentamista eräissä työllistävissä palveluissa. Työministeri Liisa Jaakonsaaren (sd.) mukaan kokeilujen sallimisesta ei päästä sopuun EU:n jäsenmaisen kesken.

Tilanne tuli selväksi EU-maiden työministereiden kokouksessa tänään Brysselissä, missä asiasta puhuttiin jälleen kerran. Kokeiluja alusta alkaen vastustaneet maat, mm. Tanska ja Saksa, olivat edelleen samalla kannalla.
-Kepeät mullat, Jaakonsaari huokaisi ja kuittasi näin koko hankkeen ainakin tällä erää haudatuksi.

Jaakonsaaren mielestä arvonlisäveron alentamista pitäisi voida kokeilla, koska uusia työpaikkoja on toivottu syntyvän nimenomaan palvelualoille. Suomen hallitus oli suhtautunut myönteisesti EU:n komission ehdottamaan veronalennuskokeiluun. Hallituksen mielestä nykyisen 22 prosentin verokannan alentaminen olisi Suomessa sopinut parhaiten tarjoiluun sekä parturi- ja kampaamopalveluihin.

Vapaaehtoinen ja määräaikainen veronalennus vaatisi EU-maiden yksimielisen päätöksen. Asiaa vastustavien maiden mielestä veroale vähentäisi vain valtioiden tuloja, mutta ei juurikaan toisi lisää työpaikkoja. Myös Suomen valtiovarainministeriössä oli päädytty samanlaisiin arvioihin, ja suhtautuminen oli sen mukaisesti nihkeää. Ministeriössä arvioitiin alkuvuodesta, että tuloveron tai työnantajien sosiaaliturvamaksujen alentaminen tuottaisi enemmän työpaikkoja ja halvemmalla.

Jaakonsaari kummeksui EU:n Suomi-arvioita

Työministerit tutkailivat Brysselin kokouksessaan myös EU:n komission tuoreita arvioita siitä, miten eri maat ovat onnistuneet yrityksissään vähentää työttömyyttä. Jaakonsaari kummasteli komission johtopäätöksiä, joiden mukaan Suomi on onnistunut hyvin pitkäaikaistyöttömyyden torjumisessa, mutta huonosti nuorten työttömyyden kanssa.
-Itse arvioisin aivan toisinpäin, hän sanoi.

Ristiriitaisten arviointien taustalla ovat erilaiset tilastot, mikä vaikeuttaa myös eri maiden keskinäistä vertailua. Jaakonsaari sanoikin, että ensi heinäkuussa alkavan Suomen puheenjohtajakauden suuri haaste tällä alalla tulee olemaan yhteisten mittareiden luominen. Suomen puheenjohtajakaudella päästään Jaakonsaaren mukaan myös ensimmäisen kerran arvioimaan kunnolla, miten hyvin eri EU-maat ovat toteuttaneet omia työllistämisohjelmiaan.
-Silloin nähdään, onko jokin jäsenmaa jättänyt ottamatta huomioon työllisyysnäkökulmaa.

Tämän vuoksi työllisyysasioista tulee Jaakonsaaren mukaan jo pelkästään aikataulusyistä yksi Suomen puheenjohtajakauden painopisteasioita.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.