Palveluiden siirtyminen verkkoon harmittaa ikäihmisiä

Nettiin siirtyneet palvelut tuottavat päänvaivaa ikäihmisille.

Yhä useampi taho pyrkii ohjaamaan kuluttajia asioimaan verkon kautta. Henkilökohtaisesta palvelusta peritään esimerkiksi kalliimpia palvelumaksuja, tai puhelinjonossa asiakas saa jonottaa pitkiä aikoja.

– Siinä käytännössä syrjitään yli 65-vuotiaita kansalaisia, jotka eivät esimerkiksi työelämässä ole joutuneet tietotekniikkaa käyttämään ja eivätkä siinä yhteydessä ole sitä oppineet, Eläkeläiset ry:n puheenjohtaja Kalevi Kivistö sanoo.

Kivistön mukaan osa ikäihmisistä olisi valmis maksamaan palvelumaksuja, mutta esimerkiksi pankkien maksut ovat jo kasvaneet kohtuuttoman suuriksi.

– Monta kertaa tilanne on se, että laskua maksettaessa suurempi summa menee siihen pankin palveluun kuin itse laskun maksamiseen, Kivistö sanoo.

Yrityksille palautetta

Kuluttajavirasto kehottaa kuluttajia antamaan aktiivisesti palautetta henkilökohtaisten palveluiden turvaamiseksi.

– Kaikki ne kuluttajat, jotka ottaa yhteyttä ja ilmaisevat tahtotilansa, tekevät työtä monen muunkin puolesta, Kuluttajaviraston kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen sanoo.

Puhelinoperaattoreiden vastausaikoja on muun muassa kritisoitu rajusti. Palaute on palveluntarjoajan mukaan tuonut asiaan parannuksia.

– Muun muassa kuun vaihteet ovat meille kiireisiä, mutta me olemme panostaneet niihin lisäämällä esimerkiksi henkilökunnan määrää. Toinen tärkeä palvelu meille on takaisinsoitto, eli jos meillä jonoja on, niin me soitamme asiakkaalle takaisin, eikä asiakkaan ei tarvitse jonottaa, Elisan asiakaspalvelun osastopäällikkö Pekka Litmanen vakuuttaa.

Lue myös:

    Uusimmat