Mainos

Palveludirektiivi sai lopullisen sinetin

Palveludirektiivin katsotaan olevan tämän vuosikymmenen tärkeimpiä lainsäädäntöhankkeita EU:ssa. Kolmen vuoden ajan valmistellun palveludirektiivin on tarkoitus helpottaa palveluiden tarjoamista tai palveluntarjoajan sijoittumista toiseen jäsenmaahan.

Suuri osa kaupallisista palveluista vapautuu rajat ylittävään avoimeen kilpailuun vuoteen 2010 mennessä. Uudistusta koskeva lakiesitys viimeisteltiin EU:n parlamentin täysistunnossa Ranskan Strasbourgissa tänään.

Kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarinen mainosti tulosta isoksi voitoksi Suomen EU-puheenjohtajakaudelle ja vakuutti, että lain tuella meille syntyy tuhansia työpaikkoja. Kaikkiaan puhutaan sadoista tuhansista uusista työpaikoista Euroopassa.

- Laki auttaa myös karsimaan pimeitä palvelumarkkinoita, kun laillisten yritysten on helppo sijoittua eri EU-maihin, hän arvioi.

Byrokratiaa ja keinotekoisia esteitä karsivan lain on määrä muun muassa taata se, että toiseen EU-maahan aikova palveluyritys saa yhdestä pisteestä kaikki tiedot sijoittumisen edellytyksistä.

Laki kattaa Suomen palvelusektorista arviolta 40 prosenttia. Sen piiriin lukeutuvat muun muassa rakennusala, vähittäiskauppa, matkailu, ravitsemusliikkeet, huoltoasemat, metsäala sekä ympäristöpalvelut.

Lakiesitys vesittyi alkuperäisestä

Pitkälti yli kaksi vuotta kestäneessä käsittelyssä lakiesitys on vesittynyt melkoisesti. Monien asiantuntijoiden mukaan liikaa. Useiden parlamenttiedustajienkin mielestä lakiin sisällytettyjä palvelualoja karsittiin niin reippaasti, että todelliset hyödyt jäävät turhan pieniksi. Mutta samalla tunnustetaan laajasti, ettei herkkä uudistus olisi mennyt läpi ilman tuntuvia myönnytyksiä.

Parlamentin pääryhmät halusivat nyt saada palveluvapautukselle pohjan, jota voidaan jatkossa laajentaa. Lain ulkopuolelle jäivät muun muassa terveys- ja sosiaalipalvelut, rahapelit, kuljetukset, satamat, taksit, ambulanssit, verotus, vuokratyöfirmat sekä turvapalvelut.

Pekkarinen myönsi, että Suomi olisi alun perin halunnut mukaan erityisesti terveyspalvelut, koska niiden vientinäkymät olisivat hyvät.

- Terveyspalveluihin samoin kuin eräisiin muihinkin aloihin palattaneen kuitenkin myöhemmin. Niitä aletaan viedä sektorikohtaisesti lähes samaan maaliin, hän sanoi.

Rahapelit Pekkarinen tosin muisti pitää erossa uusista suunnitelmista.

- Ne on pidettävä vastakin jäsenmaiden omissa käsissä.

Lakiesitys vaatii vielä EU:n jäsenmaiden hyväksynnän, joka on kuitenkin enää pelkkä muodollisuus. Kunnian saanevat Brysseliin joulukuun alussa kokoontuvat kilpailukykyministerit.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.