Mainos

Palveludirektiivi eteni EU-parlamentissa

Sopu merkitsee lähes varmasti sitä, että matkan varrella pahoin vesitetylle direktiiville saadaan perusraami parlamentin äänestyksessä huomenna.

EU:n parlamentin isot poliittiset ryhmät pääsivät myöhään illalla sopuun kiistellyn palveludirektiivin sisällöstä. Sopu merkitsee lähes varmasti sitä, että matkan varrella pahoin vesitetylle direktiiville saadaan perusraami parlamentin äänestyksessä huomenna.

Kompromissi hiottiin Ranskan Strasbourgissa konservatiivien ja sosialistien ryhmäkokouksissa. Konservatiivit taittuivat sovun taakse sen jälkeen, kun sosialistit suostuivat poistamaan tekstistä kohdan, joka olisi antanut unionin jäsenmaille mahdollisuuden suojata jatkossakin tehokkaasti kuluttajasuojaan ja sosiaalipolitiikkaan liittyviä palveluita.

Konservatiivien mielestä näin väljä maininta olisi voinut käytännössä johtaa kansallisiin suojiin lähes alalla kuin alalla.

Ryhmät olivat jo aiemmin pitkälti sopineet niistä palvelualoista, jotka ovat jäämässä direktiivin ulkopuolelle. Listalla ovat muun muassa sosiaali- ja terveyspalvelut, kuljetukset, satamat, vuokratyöyritykset, rahapelit, verotus sekä yleishyödylliset, audiovisuaaliset, oikeudelliset ja turvapalvelut.

EU:n komission vuonna 2004 antaman esityksen tavoitteena oli, että palvelut päästettäisiin varsin vapaasti rajat ylittävään kilpailuun EU:n sisämarkkinoilla kansallisia suojia ja byrokratiaa karsimalla. Kattavaa direktiiviä on perusteltu välttämättömäksi ruiskeeksi unionin talouskasvulle, sillä palvelujen lasketaan tuovan noin 70 prosenttia EU:n bruttokansantuotteesta ja työpaikoista.

Ranska eritoten vastustamassa

Palvelujen vapaa liike on kuitenkin törmännyt tiukkaan vastustukseen eräissä vanhoissa unionin jäsenmaissa, eritoten Ranskassa. Vastapuolella ovat uudet jäsenet, jotka eivät niele palvelu- ja työtarjontansa tielle rakennettuja esteitä.

Hyvin laajasti tunnustetaan, että palveludirektiivistä kasvoi mörkö, joka halutaan nyt siivota pöydältä.

- Tästä on taatusti tulossa ristiriitainen malli, joka on osittain huonoa lainsäädäntöä. Nyt tarvitaan kuitenkin symbolinen liike eteenpäin, joka voisi olla edes jonkinlainen alku joskus toimiville eurooppalaisille palvelumarkkinoille, parlamenttiedustaja Lasse Lehtinen myöntää.

- Lopputulos voisi olla kunnianhimoisempi, mutta juna on hyvä saada eteenpäin nyt, kun Eurooppa elää kansallisten suojapaineiden ja muukalaisvihan tilassa, Alexander Stubb luonnehtii.

Komission puheenjohtaja José Manuel Barroso vahvistaa, että parlamentin huominen äänestys luotaa pohjan uudelle esitykselle, joka annettaneen huhtikuun loppuun mennessä. Hän sanoo, että kansalaisten luottamuksen palauttamiseksi on korkea aika jättää taakse direktiivikeskustelun kaivamat kuilut.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 16.02.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.