Palveluasumisen villi hinnoittelu halutaan aisoihin

Palveluasumisen asiakasmaksuihin haetaan taas tolkkua. Tähän asti kunnat ovat voineet itse päättää, paljonko ne palveluasumisessa asujaa rokottavat. Sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä valmistelee loppukesäksi esitystä valtakunnalliseksi maksumalliksi.

- Kunnat ovat voineet palveluasumisessa soveltaa oman näköisiä maksukäytäntöjä. Tähän sääntelyn puutteeseen perustuu tämä kirjavuus, kommentoi neuvotteleva virkamies Päivi Voutilainen STM:stä.

Jotkut kunnat perivät palveluasujalta laitoshoidon tavoin määräytyvää hoivamaksua eli tiettyä prosenttiosuutta tuloista. Toinen linjaus on ollut laskuttaa kotihoidon asiakasmaksun tavoin asiakkaan käyttämistä palveluista. Näiden väliin jää lukematon määrä erilaisia sovelluksia.

Voutilainen kertoo, että esimerkiksi hoivamaksujen suuruudessa löytyy kuntien välillä isoja eroja. Eroja on jopa kuntien sisällä. Vertailua kuitenkin haittaa, että hoivamaksulla saa eri asioita eri kunnissa.

- Se voi pahimmillaan koostua kovin monesta eri palikasta, eivätkä ihmiset tiedä, mitä sen pitäisi sisältää. Monissa paikoissa on lisäksi perusmaksua tai ylläpitomaksua, joissa asiakkaalta peritään esimerkiksi yleisten tilojen siivouksesta koituvia kuluja.

Vanha riesa

Palveluasumisen maksut ovat kiukuttaneet kansalaisia pitkään. Ihmiset ovat olleet maksujen suhteen eriarvoisessa asemassa, ja jotkut ikäihmiset ovat joutuneet maksamaan palveluasumisestaan kohtuuttomia laskuja.

Voutilaisen mielestä olisi päästävä selkeämpään malliin. Yksinkertaisimmillaan se tarkoittaisi, että asiakkaalta perittäisiin erikseen vuokra sekä maksu hänen tarvitsemastaan hoidosta ja palveluista.

- Asiakas maksaisi tarvitsemistaan palveluista ja maksu olisi tuntiperusteinen, ei käyntiperusteinen.

Ideana olisi päästä pois könttäsummasta. Malli on kuitenkin vielä haussa. Työryhmässä on keskusteltu myös maksukatosta, mutta vain keskusteltu.

Työryhmällä on aikaa loppukesään, joten moni asia ehtii vielä muuttua. Viisi vuotta sitten rakenneltiin edellisen kerran esitystä palvelumaksujen yhtenäistämiseksi Suomessa, ja tämä esitys ei edennyt koskaan laiksi. Esimerkiksi laitoshoidon maksuja säädellään laissa.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat