Palveluasuminen nielee vanhusten rahat

Kunnat muuttavat vanhainkoteja palvelutaloiksi kiihtyvällä vauhdilla. Usein syynä on raha, sillä palvelutalossa asiakas itse maksaa ison osan kustannuksista.

Laitoshoidossa hoitomaksuun kuuluu kaikki ruuasta ja asumisesta lääkkeisiin asti. Sen sijaan palvelutalossa voi käydä niin, että vanhuksen rahat eivät riitäkään elämiseen. Monet säästävätkin ruuasta, kuten esimerkiksi yli kuuden euron lounaasta, pystyäkseen maksamaan lääkkeensä.

Esimerkiksi kokkolalainen Kaarlo Junttila yllättyi palvelutalossa asumisen kalleudesta jouduttuaan muuttamaan pois omasta kodistaan. Liki 600 euron vuokran lisäksi on maksettava hoitomaksu, ruuat, lääkkeet, kotisairaanhoito, pyykkimaksu ja jopa kuuden euron saunamaksu. Käyttörahaksi on jätetty kolme euroa päivässä, mutta siitä menee lääkkeisiin yli puolet.

- Sitten täytyy pihistää ruuasta, saunamaksusta tai mistä hyvänsä, että saa kerättyä sen rahan, mitä tarvitaan sanomalehteen, televisiomaksuun tai muihin maksuihin, toteaa Kokkolan Tervakartanon palvelutalossa asuva Junttila.

Monissa kunnissa onkin käyty jo vanhusten säästöihin ja omaisuuteen käsiksi. Vaikka niihin ei kajottaisikaan, asukas ei saa useinkaan Kelalta edes asumistukea palvelutalon vuokraan.

- Eläkkeensaajan asumistuki on kiinni myös omaisuudesta. Monella voi olla mökki tai muu vastaava, jolloin he eivät saa myöskään asumistukea, sanoo Kokkolan kaupungin vanhushuollon palvelujohtaja Aija Ström.

Toisin kuin vanhainkodeissa, palvelutalossa asiakkaiden omaa käyttörahaa ei ole säädelty lailla. Vanhustyön johtajat ovat jo vuosia pommittaneet päättäjiä sillä, että palvelutalojen asukkaat pitäisi saada samalle viivalle laitoshoidon asukkaiden kanssa.

Katso Outi Airolan raportti Kokkolasta

Lue myös:

    Uusimmat