Palveluasenne hukassa vanhustenhoidossa

Vanhustenhoidon pahenevan hoitajapulan pelätään heijastuvan tulevaisuudessa yhä enemmän hoitotyön laatuun. Hoitajiksi joudutaan usein palkkaamaan paitsi epäpätevää myös vanhusten hoitamiseen heikosti motivoitunutta henkilöstöä.

Vanhustenhoidon hoitajapulaa potee koko Suomi. Heikoin tilanne on kuitenkin pääkaupunkiseudulla sekä pienissä kunnissa. Rekrytoinnissa on yhä useammin pakko tinkiä paitsi pätevyydestä myös ummistaa silmänsä työntekijän henkilökohtaisille ongelmille.

- Kun on tarjolla vähemmän väkeä niin entistä vaikeammaksi käy sopivien henkilöiden saanti. On alkoholiongelmaa ja lääkkeiden väärinkäyttöä ja tämän tyyppistä, ja se aiheuttaa tietysti vaaratilanteita, kertoo vanhustenpalvelujohtaja Arja Peiponen Helsingin kaupungin sosiaalipalvelusta.

Päihde- ja mielenterveysongelmien lisäksi vanhustenhoidossa törmätään yhä useammin myös asenne- ja motivaatio-ongelmiin. Kunnille vanhustenhoitopalveluja tuottava valtakunnallinen hoivayritys Esperi hakee nöyrää palveluasennetta ja työmotivaatiota Suomen rajojen ulkopuolelta: Filippiineiltä.

- Heillä on hyvin positiivinen suhtautuminen palveluun ja tietysti myös vanhuksiin. Se on hirveän tärkeää meille, painottaa toimitusjohtaja Marja Aarnio-Isohanni.

Parin vuoden aikana hoivayritys Esperi tuo Suomeen 100 filippiiniläistä hoitajaa. Suomalaisvanhuksia hoitamalla he voivat ansaita jopa kymmenen kertaa enemmän kuin kotimaassaan. Tervettä palveluasennetta pääkaupunkiseudulle haravoidaan myös kotimaan maakunnista.

- Reippaita, nuoria ja vähän vanhempiakin ihmisiä, jotka ovat valmiita tulemaan muutamaksi päiväksi pääkaupunkiseudulle ja sitten matkustavat taas perheensä luo kotiin.

Motivoitunutta työvoimaa vanhustenhuoltoon pyritään tuottamaan myös eri puolilla maata järjestettävällä maahanmuuttajien oppisopimuskoulutuksella.

Lue myös:

    Uusimmat