Mainos

Palvelualojen sopimuskiistat jatkuvat

Kiistat palvelualojen työehdoista voivat johtaa useisiin työtaisteluihin. Neuvottelut kaupan työntekijöiden työehtosopimuksista katkaistiin eilen. Sopimuksen piirissä on 170 000 työntekijää, ja se vaikuttaa myös muiden palvelualojen ratkaisuihin.

Palvelualojen ammattiliiton PAM:in neuvotteluja jatkettiin tänään ravintola- ja majoitusaloilla. Työntekijöiden ja esimiesten sopimusten piirissä on lähes 70 000 ihmistä.

Kaikkiaan PAM:in sopimusten piirissä on noin 315 000 työntekijää. Niistä pääosa päättyi tänään.

Ilman sopimuksia ovat muun muassa kiinteistöhuollon 40 000 työntekijää sekä Alko ja apteekit. Apteekkien osapuolet tapasivat tänään. Kiinteistöala neuvottelee vielä ensi tiistaina.

Kiistat koskevat palkankorotuksia. PAM katsoo, että työnantajien tarjous kasvattaisi palkkaeroja teollisuuteen verrattuna. Liitto muistuttaa kannanotossaan, että Kaupan liiton linja olisi hallituksen ja työnantajajärjestöjenkin allekirjoittaman samapalkkaisuusohjelman vastainen. Naisten ja miesten palkkaeroja tulisi supistaa viidellä prosenttiyksiköllä vuoteen 2015 mennessä.

PAM:in mukaan työnantaja tarjoaa kuntasektoria selvästi alempaa 0,6 prosentin palkankorotusta. Se tarkoittaisi tyypilliselle kokoaikaiselle myyjälle noin 10-11 euron korotusta kuukausipalkkaan.

PAM:in hallitus päättää mahdollisista työtaistelutoimenpiteistä torstaina.

Palvelut ja ruoka kiistelevät

Työriidat keskittyvät palvelu- ja elintarvikealoille nyt myös Ruotsissa. Ruotsin kaupan alan ammattiliitto Handels suostui sovittelijoiden pyynnöstä siirtämään lakkoaan pääsiäisen yli.

Ruotsin Elintarviketyöläisten Liitto LIVS aloittaa lakon ensi keskiviikkona, jos neuvottelutulosta ei saavuteta sitä ennen.

Myös Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL on aloittamassa kolmipäiväisen lakkonsa keskiviikkona. STTK:laiset toimihenkilöt ovat vuorossa 12. huhtikuuta, jos kiistassa työehtosopimuksesta ei sitä ennen synny sopua.

(MTV3 - STT)

Katso Raimo Pitkäsen juttu

Kaupan liiton varatoimitusjohtajan Heikki Ropposen haastattelu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.