Mainos

Palvelualojen PAM aloittaa työtaistelutoimet

Vajaan vuorokauden kestävän lakon piirissä olisivat kaupat, hotellit ja ravintolat.

Kauppojen, ravintoloiden ja hotellien palvelut saattavat osin pysähtyä vajaan vuorokauden ajaksi. Mikäli kaupan alan työehtosopimusneuvotteluissa ei lähiaikoina tapahdu toivottua etenemistä, Palvelualojen ammattiliitto Pam aloittaa työtaistelutoimet 19. lokakuuta.

Neuvotteluja kuitenkin jatketaan lakkouhasta huolimatta. Pam katkaisi neuvottelut Suomen kaupan liiton kanssa viime perjantaina. Työnantajaliitto on esittänyt pöytään palaamista lakkoilmoituksen julkistamisen jälkeen.

Lakko voi peruuntua, jos neuvottelut etenevät 14. lokakuuta mennessä.

Työtaistelu alkaisi perjantaina kello 14 ja päättyisi lauantainaamuna kello 6. SAK:laisen Pamin puheenjohtajan Ann Selinin (sd.) mukaan rajauksella on pyritty siihen, että se vaikeuttaisi kuluttajien elämää mahdollisimman vähän.

Liitossa uskotaan, että lakko vaikeuttaisi etenkin suurten yksikköjen toimintaa juuri viikonlopun alkaessa.

Pamin yli 200 000 jäsenestä puolet on kaupan alalla, neljännes ravintoloissa ja noin 12 prosenttia kiinteistöjen huollossa. Apteekit eivät ole lakon piirissä.

Muiden palvelujen ohella lakon piirissä ovat siivous ja muut kiinteistöpalvelut sekä aloille vuokratyötä välittävät yritykset.

Ylityökielto ja ulosmarsseja

Joka tapauksessa ensi perjantaina on alkamassa kaikkia aloja koskeva ylityökielto. Se alkaa heti torstaina kello 24 kaikilla aloilla, joissa työehtosopimukset eivät ole voimassa, ja jatkuu kunnes ne ovat syntyneet.

Pamin hallitus on antanut lisäksi ammattiosastoilleen valtuudet päättää paikallisista saarroista tai muista toimista.

Niitä voidaan kohdistaa sellaisiin työpaikkoihin, joissa työntekijöitä painostetaan tai värvätään rikkurityövoimaa.

-Toivomme että työnantajat suhteutuvat toimenpiteisiin viileän asiallisesti, Selin sanoi tiedotustilaisuudessa.

Sopimusten piirissä 260 000 työntekijää

Muut tukevat kaupan neuvotteluja

Pam katsoo, että työnantajien palkankorotustarjous on riittämätön, eikä sisällä esimerkiksi ns. joulurahaksi kutsuttua kertakorvausta.

Ann Selinin mukaan jumissa ovat myös palkkausjärjestelmän uudistaminen sekä osa-aikaisten työntekijöiden ja luottamusmiesten asema.

Hotellien ja ravintoloiden sekä kiinteistöalan neuvotteluissa on tapahtunut edistystä, mutta Selinin mukaan "neuvotteluja halutaan vauhdittaa kaikissa pöydissä".

Pamin 2. varapuheenjohtaja Kaarlo Julkunen (vas.) syyttää työnantajia siitä, että ne pyrkivät keskusjärjestönsä EK:n painostamana samanlaisiin työehtojen heikennyksiin kuin 1990-luvun alun lamassa.

Työnantaja on tarjonnut 2,5 vuoden sopimusta, jonka kustannusvaikutus olisi noin 8,5 prosenttia. Pam on tavoitellut pari vuoden sopimusta 10,2 prosentin palkankorotuksilla ja joulurahaa.

Majoitus- ja ravitsemusala jatkaa neuvotteluja huomenna ja kiinteistöpalvelut torstaina.

Pamin hallitus kokoontuu 15. lokakuuta arvioimaan tilannetta.

Suomen kaupan liitto: Kaupat pysyvät auki

Kaupan työnantaja uskoo, että liikkeet pysyvät auki myös mahdollisena lakkopäivänä. Palvelu voi kuitenkin takkuilla ja ostajilta kysytään kärsivällisyyttä.

Kaupan työnantajia edustavan Suomen Kaupan Liiton varatoimitusjohtaja Heikki Ropponen arvioi, että mahdollinen työtaistelu tuntuu varsinkin, koska se osuu perjantaille.

Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:n työmarkkinajohtajan Eero Lindströmin mukaan lakolla olisi ilman muuta ainakin jossain määrin vaikutuksia.

-Mikäli tämmöinen toteutuisi, niin kyllä sillä varmasti jotakin vaikutuksia on, jos ammattitaitoinen henkilöstö on joltakin osin pois työpaikaltaan. Johtaisiko tämä esimerkiksi sulkemisiin tai ei johtaisi, niin sitä on vaikea sanoa tässä vaiheessa, koska tätä ei ole vielä yhtään ehditty jäsenistön kanssa selvitellä, Lindström sanoo.

Pam ilmoitti myös perjantaina alkavasta laajasta ylityökiellosta. Ropposen mukaan ylityökiellon ei pitäisi näkyä kauppojen asiakkaille.

-Luulen, ettei sillä ole tuon taivaallista merkitystä, Ropponen sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.