Mainos

Palveluala kaipaa työntekijöitä

Yksityisten palvelualojen hyvä taloudellinen kehitys jatkuu tänään julkistetun suhdannetiedustelun mukaan alkuvuonna. Palveluyritysten kasvuodotukset ovat Palvelutyönantajien keskusliiton PT:n kyselyn perusteella korkealla. Pula ammattitaitoisesta työvoimasta heikentää kuitenkin tulevaisuuden odotuksia kaikilla palvelualoilla.

Kampaamo

Kaksi kolmasosaa palveluyrityksistä uskoo myynnin kasvavan alkuvuonna. Kolme neljäsosaa yrityksistä arvioi kyselyn mukaan suhdanteiden pysyvän ennallaan. Esimerkiksi kaupassa ja rahoitusalalla valtaosa yrityksistä on tätä mieltä. Suhdanteiden arvioidaan heikkenevän lähinnä hotelleissa ja ravintoloissa, apteekeissa, matkailualalla sekä koulutus- ja sosiaalipalveluissa. Kielteisimpiä odotukset ovat apteekeissa ja matkatoimistoissa. Tietotekniikka-alan yritykset ja vakuutusala odottavat suhdanteiden paranevan jonkin verran alkuvuonna.

-Myynnin kasvuodotukset ovat palvelualoilla edelleen hyvät, monilla aloilla yhtä valoisat kuin viime vuoden loppupuolella. Lähes kaksi kolmasosaa jäsenyrityksistä odottaa myynnin kasvua ensimmäisen vuosipuoliskon aikana. Myynnin heikkenemistä pelkää vain neljä prosenttia yrityksistä, sanoi johtaja Harri Koulumies. Myynnin kasvuun uskoo myös kauppa. Koulumiehen mukaan palvelualojen työvoimapula on pahentunut entisestään. Kaksi kolmasosaa yrityksistä arvioi, että ammattitaitoisen työvoiman saanti vaikeutuu alkaneena vuonna.

Vakituisia kokopäivätöitä tarjolla

Työvoimapula heikentääkin tulevaisuuden odotuksia kaikilla palvelualoilla. Viime vuoden loppupuolella palveluyritysten suhdanteet eivät kehittyneet aivan odotusten mukaisesti. Koulumies sanoo, että loppuvuosi oli pettymys varsinkin kaupalle. Joka toisen kauppiaan odotukset eivät kyselyssä täyttyneet. Etenkin myynnin kehitys oli kaupalle pettymys. Johtaja Markku Koposen mukaan yksityiset palveluyritykset tarvitsevat tänä vuonna noin 33 000 uutta työntekijää. Määrä on jonkin verran pienempi kuin viime vuonna, jolloin yksityisille palvelualoille syntyi 40 000 uutta työpaikkaa.

Työllisyyden kasvun hidastuminen palvelualoilla on Koposen mielestä huolestuttavaa, koska maassa on edelleen vaikea rakenteellinen työttömyys. Hän pitääkin tärkeänä sekä verotuksen uudistamista että työttömien täsmäkouluttamista tarjolla oleviin tehtäviin.
-Työllisyyden kasvun hidastuminen johtuu ennen muuta siitä, että kauppa tarvitsee nyt huomattavasti vähemmän uusia työntekijöitä kuin viime vuonna. Uusia työpaikkoja syntyy tänä vuonna kauppaan noin 8500, mikä on 5000 vähemmän kuin vuonna 1999, totesi Koponen.

Yhä useampi työntekijä palkataan suoraan vakituiseen ja kokoaikaiseen työsuhteeseen. Eniten tarvetta uusista työntekijöistä on kyselyn mukaan erilaisissa yrityspalveluissa. Niiden työvoiman lisätarve on peräti 15 prosenttia eli noin 12 500 työntekijää. Heistä 8000 tarvitaan tietotekniikan palveluyrityksiin. Hotelleihin ja ravintoloihin olisi kyselyn perusteella syntymässä noin 6000 uutta työpaikkaa.
(STT)

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja