Mainos

Pälve: Potilaat pois kuntavankilasta

Suomi on ainoa EU-maa, jossa potilas ei voi itse valita hoitopaikkaansa eikä hoitavaa lääkäriään, Lääkäripäivien johtoryhmän puheenjohtaja Heikki Pälve kritisoi.

-Jos oman kunnan palvelutarjonta ei meille jostain syystä anna hoitoa, muista kunnista ei voi mennä apua hakemaan, vaikka siellä resursseja olisikin, Pälve sanoi avatessaan Lääkäripäiviä tänään Helsingissä. Norjan terveyspalvelujärjestelmää uudistettaessa periaatteena on ollut, että potilas saa valita perusterveydenhuollon lääkärinsä ja erikoissairaanhoidon hoitopaikkansa.

Pälve on sitä mieltä, että meilläkin tulisi lähteä liikkeelle asiakkaan haluista ja toiveista. -Asiakkaalle tulee antaa näkyvämpi rooli päättää itse asioistaan kuin mitä suomalainen hyvinvointiyhteiskunta nyt haluaa.

Pälve pitää erittäin valitettavana, että kansallisessa terveysprojektissa jätettiin tarkoituksellisesti käsittelemättä kaksi terveyspalvelujärjestelmämme heikkoutta: asiakasnäkökulman puute ja rahoituksen kasvavat ongelmat.
Terveyspalvelujärjestelmämme on alueellisesti epätasa-arvoinen. Pitkät odotusajat aiheuttavat pitkiä sairauslomia, ja potilas saattaa lopulta pudota peruspäivärahalle. Potilas ja hänen perheensä kärsivät taloudellisesti, mutta lopulta kärsii myös koko kansantalous, kun moni pitkään hoitoa odottanut joutuu siirtymään sairauslomalta suoraan eläkkeelle.

Pälve muistutti, että paljon asiasta parjattu Yhdysvallatkin käyttää terveydenhoitoon suuremman osuuden bruttokansantuotteesta kuin Suomen valtio ja kunnat. -Suomessa käytetään rahaa terveydenhoitoon noin 1500 euroa henkilöä kohden vuodessa, kun Pohjoismaissa käytetään keskimäärin yli 2000 euroa eli lähes 50 prosenttia enemmän.

Biaudet: Työ terveyskeskuksissa kunniaan


Peruspalveluministeri Eva Biaudet puolustaa terveyskeskuksia. Hän muistutti tänään Lääkäripäivien avajaisissa Helsingissä, että terveyskeskuksissa tehtävä työ on terveydenhuoltomme selkäranka.

Biaudet esitti myös, että terveyskeskusten tueksi kehitettäisiin terveydenhuollon osaamiskeskuksia kansallisen terveydenhuollon kehittämishankkeen varoilla.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 06.01.2003).

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.