Mainos

Pälve kritisoi kuntien kaksoisroolia terveyspalveluissa

Lääkäriliiton puheenjohtaja Heikki Pälve kritisoi voimakkaasti kuntien kaksoisroolia sekä terveyspalvelujen tarjoajana että ostajana. Hänen mukaansa tämä johtaa käytännössä monen potilaan heitteillejättöön.

Lääkäriliiton puheenjohtaja Heikki Pälve ruotii kovin sanoin nykyistä kunnallista terveydenhuoltojärjestelmää.

Lääkäripäivien avajaispuheenvuorossa Helsingissä Lääkäriliiton puheenjohtaja Heikki Pälve sanoo monien potilaiden jääneen heitteille ja perää kuntia yhdistämään toimintojaan. Pälve haluaisi purkaa kuntien kaksoisroolin, joka on hänen mukaansa jättänyt monet potilaat heitteille - kuten leikkausjonoon odottamaan turhaan omaa vuoroaan.

- Jos haluamme päästä tästä ongelmatiikasta eroon niin sama instanssi ei voi ostaa ja myydä näitä palveluja eli tämä kuntien kaksoisrooli pitäisi purkaa niin, että kunta huolehtii kuntalaisten terveyden huollosta ja joku toinen tuottaa ne terveyspalvelut, jotka kunta sitten ostaa, Pälve sanoo.

Sairaanhoitopiirit voisi yhdistää

Suomessa terveydenhuoltopalveluja tarjoaa 450 kuntaa. Näiden toimintoja pitäisi Pälveen mukaan yhdistää. Nykyiset sairaanhoitopiirit voisivat tulevaisuudessa muodostaa alueellisen terveydenhuollon perusrakenteen.

Euroopassa ja Pohjoisamaissa potilaan vapaus valita hoitopaikkansa kasvaa koko ajan. Pälveen mielestä tähän olisi aika siirtyä myös Suomessa. Hoitosetelin avulla esimerkiksi parin vuoden sydänleikkausjonossa odottava saisi nopeammin avun muualta.

- Hoitosetelillä potilas voisi mennä jonnekin muualle ja samalla hinnalla palvelu tuotettaisiin kunnalle jossakin muualla. Jos sen saa samaan hintaa se ei maksa potilaalle enempää kuin nytkään. Jos potilas valitsee paikan, jossa sama leikkaus maksaa enemmän, potilas joutuu maksamaan välirahan itse, Pälve linjaa.

Lääkärilakko oli Pälveen mukaan viimeinen osoitus siitä, että terveydenhuollossa on aika tehdä muutoksia.

- Kun tätä politiikkaa vierestä seuraa niin varmaan ainakin eduskuntavaalit täytyy käydä ennen kuin asiassa päästään eteenpäin. Mutta ellei kahden kolmen vuoden kuluttua niin varmasti ainakin kymmenen vuoden päästä, hän arvelee.

Pälve toi näkemyksensä esiin Lääkäripäivien avajaisissa Helsingin Messukeskuksessa, jossa koulutukseen osallistuu neljän päivän aikana vajaat 4000 lääkäriä.

(MTV)

(Kymmenen uutiset 06.01.2002)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.