Mainos

Paltamon tupakointikieltoa arvostellaan

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan tupakointi kuuluu perustuslaissa turvatun yksilönvapauden ja itsemääräämisoikeuden piiriin.

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies Petri Jääskeläisen ottaa kantaa Paltamon kunnan tekemään tupakointikieltoon. Jääskeläisen mukaan julkisen sektorin työnantaja ei voi kieltää työntekijän tupakointia työaikaan kuuluvilla lepotauoilla eikä pitää tupakoimattomuutta työhönottoperusteena.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun eduskunnan oikeusasiamiehen kansliasta otetaan kantaa tupakointikieltoihin. Paltamon kunnan sosiaali- ja terveyslautakunta kielsi keväällä 2003 terveyskeskuksessa työskentelevien tupakoinnin työaikana sekä tupakoinnin terveyskeskuksen ulkoalueella. Paltamon kunnan mielestä tupakoimattomuutta voi myös pitää työhönottoperusteena.

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan tupakointi sinänsä on laillista toimintaa ja se kuuluu perustuslaissa turvatun yksilönvapauden ja itsemääräämisoikeuden piiriin. Apulaisoikeusasiamiehen mukaan tupakointia ei voi kieltää terveyskeskuksen pihalla, jos tupakansavu ei tule sisälle. Myös terveyskeskuksen työntekijöillä on oikeus polttaa työaikaan kuuluvilla ruoka- ja kahvitauoilla.

Apulaisoikeusasiamies on antanut käsityksensä tiedoksi Paltamon kunnalle. Kunnanhallituksen on ilmoitettava helmikuun loppuun 2005 mennessä, mihin toimenpiteisiin apulaisoikeusasiamiehen kannanotto johtaa.

Apulaisoikeusasiamies korostaa, ettei hän päätöksellään ota kantaa tupakointikiellon terveydellisiin perusteluihin. Kyse on siitä, että julkinen valta voi puuttua perustuslaissa turvattuun yksilön vapauspiiriin vain lain perusteella.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.