Paltamon kopteriturma johtui ohjaajan puutteellisista tiedoista

Nelipaikkainen helikopteri putosi Metelinniemen golfkentän vesiesteeseen syksyllä 2005, kun se oli kuvaamassa golfkentän peliväyliä esittelyvideota varten.

Kainuulaisella Paltamon golfkentällä viime vuoden syksyllä tapahtuneen helikopterionnettomuuden perussyynä olivat ohjaajan puutteelliset tiedot kopterin lento-ominaisuuksista ja aerodynamiikasta. Onnettomuustutkintakeskuksen asettaman tutkintalautakunnan mukaan tiedonpuute johtui todennäköisesti koulutuksen vajavaisuudesta.

Nelipaikkainen helikopteri putosi Metelinniemen golfkentän vesiesteeseen 2. syyskuuta 2005, kun se oli kuvaamassa golfkentän peliväyliä esittelyvideota varten. Koneessa oli ohjaajan lisäksi kaksi henkilöä, joista toinen loukkaantui lievästi.

Tapauksessa oli aineksia isollekin onnettomuudelle, sillä golfkentällä oli onnettomuuden aikaan noin sata golfaajaa.

Bell 206B -tyyppisen OH-HLP-helikopterin omisti First Invest. Helikopteri vaurioitui turmassa pahoin.

Tutkintalautakunta katsoo, että ohjaaja menetti helikopterin hallinnan lentäessään pienellä nopeudella oikeata kaartoa vasemmassa sivuluisussa ja myötätuulessa, jolloin pyrstöroottori menetti tehonsa.

-Ohjaaja ei tunnistanut lentotilaa eikä kyennyt oikaisemaan pystyakselin ympäri tapahtuvaa pyörimisliikettä, jolloin helikopteri putosi veteen, tutkintalautakunta kirjoittaa selostuksessaan.

Onnettomuuteen vaikuttivat myös ohjaajan vähäinen ilmakuvauslentokokemus ja myötätuuli.

Tutkintalautakunnan mielestä helikopterikoulutusohjelmiin tulisi lisätä tietoutta helikopterin pyrstöroottorin tehon menettämisestä. Lautakunta suosittaa, että Ilmailuhallinto ryhtyisi toimenpiteisiin asian korjaamiseksi. Lisäksi Ilmailuhallinto voisi tarkastaa yrityksen huoltotoiminnan vaatimuksia ja valvoa vaatimusten noudattamista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat