Mainos

Palstaviljelystä on tulossa kannattava harrastus

Palstaviljely on rentouttavaa, näillä ruoan hinnoilla pian myös kannattavaa. Tulevina kesinä palstoilla saattaa kasvaa entistä enemmän perunaa, porkkanaa, sipulia ja yrttejä. Silmäniloksi kylvettyjen kesäkukkien ala voi hyvinkin supistua.

Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere, Turku, Oulu, Jyväskylä, Kuopio ja monet muut kaupungit vuokraavat asukkailleen puolen aarin tai aarin viljelypalstoja kesäksi tai useammaksi. Helsingissä viljelijät maksavat 10 x 10-metrisestä (aarin) palstasta jopa 49 euroa vuodessa, Espoossa 28 euroa, Kuopiossa 17 euroa, Hämeenlinnassa 14 euroa ja Kouvolassa 10 euroa.

Kaupungit antavat yleensä palstavastuun yhdistyksille, joilta asukkaat voivat vuokrata palstoja. Monissa kaupungeissa palstat muokataan keväisin ja syksyisin, joten niissä voi viljellä vain yksivuotisia kasveja. Joissakin, kuten Hämeenlinnassa, voi valita yksi- tai monivuotisen palstan.

Palstaviljelijöille on Helsingissä varattu 41 aluetta, joita hallinnoivat esimerkiksi Hyötykasviyhdistys, Viikki-Seura ja Lassilan palstanviljelijät. Oulussa kaupungin maita viljellään 12 palsta-alueella ja yhteensä 919 palstalla. Jyväskylässä viljelypalstoja on 500, Kuopiossa 300.

Sato kuuluu viljelijälle

Viljelymaat ovat kaupungin yleistä virkistysaluetta, mutta palstan antimet kuuluvat viljelijälle. Yksittäisille palstoille ei ole menemistä muilla kuin viljelijällä ja hänen talouteensa kuuluvilla.

Joillakin palsta-alueilla on yhteisiä siivoustalkoita keväisin ja syksyisin. Alueita hallinnoivat yhdistykset saattavat järjestää muitakin yhteisrientoja, tilata yhdessä turvemultaa tai hiekkaa, ehkä siirtolavankin.

Muutamilla yhdistyksillä on omat verkkosivut, joilla kerrotaan kuulumisia. Helsingissä aktiivisiin kuuluvat ainakin Lassilan ja Tilkan palstaviljelijät, Viikki-Seura ja Vuosaari-Seura.

Lassilan palstaviljelijöiden sähköinen ilmoitustaulukertoo, että rikkaruohot ja muurahaiset ovat olleet viljelijöiden riesana ja tilli on menestynyt huonosti.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.