Mainos

Palovaroitin tulee huomenna pakolliseksi

Palovaroitin on pakollinen laite jokaisessa asunnossa huomisesta lähtien. Palovaroitinpakko koskee myös kesämökkejä ja muita loma-asuntoja.

Palovaroitinpakon määrää vuosi sitten voimaan tullut pelastustoimilaki. Sen mukaan asukas - myös vuokralainen - vastaa itse palovaroittimen hankkimisesta ja asentamisesta sekä sen toimintakunnossa pitämisestä.

Varoittimien käyttöä ei kuitenkaan ryhdytä valvomaan, eikä varoittimen puuttuminen vaikuta vakuutusturvaan. Sisäasiainministeriön pelastusosaston Suomen Gallupilla teettämän tutkimuksen mukaan 94 prosenttia suomalaisista kotitalouksista on hankkinut palovaroittimen. Varoittimien määrä kodeissa on lisääntynyt huomattavasti uuden lain tultua voimaan. Keväällä 1999 palovaroittimella oli varustettu vain vajaat 70 prosenttia kotitalouksista.

Moni kerrostaloasunto vielä vailla varoitinta

Eniten palovaroittimia on nyt rivitaloissa ja omakotitaloissa. Maaseudun kotitalouksista jo 97 prosenttia on varustettu varoittimella. Vielä vuosi sitten laiskasti varoittimia hankkineet kerrostaloasukkaatkin ovat havahtuneet. Myös kesämökeille on asennettu innokkaasti palovaroittimia. Kuitenkin kaikkein vähiten varoittimia on yhä kerrostaloasunnoissa ja kesämökeillä.

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista Ei savua ilman tulta -palovaroitinkampanjaa. Tempauksen keskeisenä viestinä on antaa kiitos suomalaisille palovaroittimen hankkimisesta. Kampanjalla halutaan myös muistuttaa palovaroittimen huoltamisesta. Varoittimesta on hyötyä vain, jos se on toimintakunnossa.

Muista maista saatujen kokemusten ja tutkimusten perusteella arvioidaan, että palokuoleman riski vähenee liki puoleen palovaroittimen ansiosta. Palovaroitin on toimintakunnossa, jos se on oikein asennettu kattoon ja siinä toimiva paristo. Paristo vaihdetaan vuoden välein, ja varoittimen kunto on tarkistettava kerran kuukaudessa sekä aina, kun on oltu pitkään poissa asunnosta. (MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.