Mainos

Paloturvallisuustietoa aletaan jakaa koululaisille

Paloviranomaiset ryhtyvät kampanjoimaan paloturvallisuuden puolesta kouluissa. Paloturvallisuutta koskevaa tietoa jaetaan niin opettajille kuin oppilaillekin. Kampanjaa pidetään kiireellisenä, sillä varsin suuri osa tahallaan sytytetyistä paloista on nuorten aiheuttamia.

-Kun puhutaan tulella leikkimisestä, ajatellaan usein päiväkoti-ikäisiä - mutta vielä paljon vanhemmatkin lapset ja nuoret leikkivät tulella. Maallikko ei kuitenkaan useimmiten käsitä, miten vaarallinen tulipalo on, toteaa Pelastuskoulun johtaja Erkki Jaakkola.

Suomessa sattuu vuosittain noin 13 500 tulipaloa, ja vakuutusyhtiöiden arvioiden mukaan niistä lähes kolmasosa eli noin 4 500 on tahallaan sytytettyjä. Ruotsissa arvioidaan, että tahallisista paloista noin neljäsosa on alle 16-vuotiaiden alulle panemia.
-Ruotsissa tahallisia paloja ja niiden taustaa on tutkittu aika lailla perusteellisemmin kuin meillä, kertoo Jaakkola. Tutkimuksissa on käynyt ilmi mm. se, että esimerkiksi roskalavoja sytyttelevistä nuorista useimmille ei ole kotona koskaan opetettu tulitikkujen käyttöä ja vaikkapa kynttilän sytyttämistä. -Tulesta on tullut tabu ja kielletty asia, jolla halutaan leikkiä, tulkitsee Jaakkola.

Sytyttely käy kalliiksikin

Poliisin ja palokunnan näkökulmasta pienehköksi jäävä roskalavan polttokin on tuhopoltto, jonka tekijä saattaa myöhemmin päätyä suurempien kohteiden polttajaksi ja vakavampien vaaratilanteiden aiheuttajaksi. Kyse on myös rahasta. Vakuutusyhtiöt korvaavat vuosittain noin 180 miljoonalla markalla tuhopolttojen aiheuttamia vahinkoja. Viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana tahallisten palojen määrä on kasvanut.
-Kyseessä on kasvava ongelma, joka kasvaa kuitenkin hitaasti ja näkymättömästi, toteaa Jaakkola.
-Viisi vuotta sitten Göteborgin palopäälliköt kertoivat että noin kolmasosa paloista oli tahallisia, ja nyt he puhuvat 50 prosentista. Meillä Suomessa tullaan perässä, hän arvioi.

Opaskirja opettajille

Valistuskampanja on tarkoitus aloittaa koko Suomessa heti ensi syyslukukauden alussa. Palotietoa jaetaan niin peruskouluissa kuin ammatillisissa oppilaitoksissakin.
-Ensiapu ja monet muut hyvät taidot ja asiat ovat kouluissa jo aika hyvin esillä. Paloturvallisuuskasvatus on jäänyt vähän katveeseen, arvioi Jaakkola. Jotta opettajilla olisi käytössään jotain kättä pidempää, Suomen Palopäällystöliitto on julkaissut lähinnä opettajia varten Jaakkolan laatiman 250-sivuisen oppaan. Tarjolla on myös kalvosarja sekä tulipalon syttymisestä kertova video.

Oppikirja neuvoo mm. tulipalon ehkäisyssä ja siinä, miten alkaneen palon alta tulee poistua. Se sisältää myös veikkaus- ja ristisanatehtäviksi muotoiltuja kysymyksiä sekä päiväkoti-ikäiselle tai ekaluokkalaiselle sopivan pikkupalomiehen kunniakirjan.
-Pyrimme siihen, että jokaisella paikkakunnalla palopäällikkö ottaa yhteyttä paikallisten koulujen rehtoreihin ja vie heille tämän kirjan. Näin toivottavasti päästään entistä monipuolisemman yhteistyön alkuun, sanoo Jaakkola.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.