Mainos

Palomiesten eläkeikä liian korkea

Ikääntyvät palomiehet ovat turvallisuusriski, sillä kaikille ei riitä kevyempiä töitä ennen eläkkeelle siitymistä.

Runsaat kymmenen vuotta sitten suomalaisten palomiesten eläkeikä nostettiin 55 vuodesta 65:een. Tuolloin ajateltiin, että ikääntyvät palomiehet voivat työskennellä kevyemmissä tehtävissä viimeiset työvuotensa. Käytännössä tämä ei onnistu, sillä palomiesten keski-ikä on useilla palolaitoksilla jo reilusti yli 40 vuotta.

Palomiesten fyysisen kunnon rapistuminen on huomattu Työterveyslaitoksella, jossa on testattu palomiehistön savusukellustaitoja. Vain yksi tuhannesta yli 55-vuotiaasta palomiehestä selviää fyysisesti rankasta savusukelluksesta kunnialla, terveyttään vaarantamatta.

Erityisen pahasti ikääntyvä palomiehistö haittaa pienten palolaitosten työskentelyä, jossa kevyitä tehtäviä ei riitä kaikille. Asiasta on ollut huolissaan myös sisäministeri Kari Rajamäki. Palomiehet pelkäävät kuitenkin, että jotain pitää tapahtua, ennen kuin päätöksiä syntyy.

Muualla Euroopassa palomiesten eläkeiät ovat lähempänä 50 ikävuotta 60 vuotta. Syynä on paitsi työn fyysinen rasittavuus, myös henkinen puoli. Jatkuvat onnettomuudet ja kuoleman kohtaaminen eivät mene jälkiä jättämättä edes kuljetustehtäviin päässeeltä palomiesveteraanilta.

Palomiehet ovatkin keränneet päättäjille nimilistoja, joissa he vaativat eläkeiän palauttamista entiselle 55 vuoden tasolle.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 13.02.2005)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.