Mainos

Palomieslakon sovittelu jatkuu huomenna

Neuvotteluja kuusi viikkoa kestäneen palomieslakon lopettamiseksi jatkettiin iltalla. Neuvottelujen päättyessä iltakahdeksalta ei ratkaisevaa edistymistä sovittelussa ollut saavutettu. Osapuolet jatkavat neuvotteluja huomenna kello 12.00.

Lakkoa selvittävän valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen mukaan oli vielä ennenaikaista arvioida, edetäänkö neuvotteluissa niin paljon, että sovintoesitys riidassa voitaisiin antaa.

Neuvottelut aloitettiin iltapäivällä, ja niitä jatkettiin vajaan kolmen tunnin taukoa lukuunottamatta koko ilta. Edellisen kerran työntekijöiden ja kuntatyönantajan edustajat neuvottelivat saman pöydän ääressä 22. joulukuuta. Sen jälkeen valtakunnansovittelija Juhani Salonius on ollut erikseen yhteydessä osapuoliin.

Kuntatyönantajan neuvotteluryhmää johtavan teknisen alan neuvottelupäällikön Pentti Hakolan lisäksi lakon sovitteluun osallistui ensimmäistä kertaa nyt myös Kunnallisen työmarkkinalaitoksen johtaja Jouni Ekuri. Palomiesten edustajina paikalla olivat entiseen tapaan palomiesliiton (Spal) STTK:laisen kattojärjestön Setelin puheenjohtaja Heikki Santala, Spalin toiminnanjohtaja Heikki Saksa sekä konsultti Jorma Reini.

Kiistan peruskysymyksistä ollaan yhä täysin eri mieltä

Kuntien eläkevakuutuksen tänään julkaiseman selvityksen kunta-alan lisäeläkkeiden tarpeista on toivottu helpottavan kiistan ratkaisua. Palomiesten eläkeiän alentaminen on ollut lakon taustalla, vaikka lain mukaan eläkekysymys ei saa kuulua työtaistelun yhteydessä sovittaviin asioihin. Palomiesliiton STTK:lainen kattojärjestö Seteli vaatii muutoksia mm. palomiesten ikälisäjärjestelmään.

Lakon sovittelua ovat vaikeuttaneet osapuolten erilaiset näkemykset työkiistan oikeudellisista perusteista sekä siitä, mistä asioista nyt neuvotellaan. Kiistojen aiheena ovat olleet myös lakkojärjestöjen haluamat omat sopimusoikeudet, joiden järjestöt katsovat olevan jo olemassa edellisen palomieslakon ratkaisujen pohjalta. Myös kuntatyönantaja katsoo asioiden tulleen jo sovituksi edellisen, kymmenen viikkoa kestäneen lakon yhteydessä.

Kiistaa sovitellaan myös tuomioistuimissa

Työriidan ratkaisua ovat hankaloittaneet osapuolten tekemät lukuisat kanteet ja virkarikosilmoitukset. Seteli ja Spal ovat tehneet virkamiehistä kolme virkarikosilmoitusta, ja kohteena on ollut mm. vastapuolen pääneuvottelija Pentti Hakola. Kunnallinen työmarkkinalaitos on puolestaan vienyt työtuomioistuimeen 60 lakkoaan jatkaneen palomiehen asian. Työtuomioistuin tuomitsi jo joulun tienoilla 66 palomiestä sakkoihin laittomasta lakkoilusta.

Lakon aloittamisen päivämäärä lykkääntyi kaksi kertaa, kun Kunnallinen työmarkkinalaitos vei lakkouhan virkariitalautakunnan käsittelyyn. Myöhemmin työtuomioistuin katsoi, että lakonuhka on kunnallisen virkaehtosopimuslain vastainen, ja tuomitsi sekä Setelin että Spalin 30 000 markan hyvityssakkoihin työrauhavelvollisuuden rikkomisesta.

Seteli on puolestaan hakenut korkeimmalta oikeudelta purkua työtuomioistuimen päätökseen.
(STT)


Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.