Mainos

"Palomiehiin sovellettava vuoden 1996 välitystuomiota"

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n kuntasektorin pääsopijajärjestöt tukevat Suomen palomiesliiton ja sen kattojärjestön Suomen erityisteknisten liiton Setelin oikeutta sopia neuvotteluoikeuksistaan edellisen lakon yhteydessä sovitun välitystuomion pohjalta.

STTK:laisten liittojen kunta-alan pääsopijajärjestöt TNJ ja KTN sekä lakkoliittojen edustajat käsittelivät tänään palomieslakkoa yhdessä STTK:n puheenjohtajan Esa Swanljungin (sd.) johdolla. Pääsopijajärjestöt toteavat tiedotteessaan, että palomiesten neuvottelu- ja sopimismenettely on jo ratkaistu lokakuussa 1996 annetulla välitystuomiolla, ja sopua on nytkin haettava sen mukaisesti. Myös valtakunnansovittelija Juhani Saloniuksen 9. tammikuuta tekemä sovintoehdotus lähti siitä, että palomiehiin sovelletaan välitystuomion menettelyä. Siinä liitoille annetaan oikeus liittyä Teknisten sopimukseen.

Omia neuvotteluoikeuksia vaativat Seteli ja Spal hylkäsivät yksimielisesti sovintoehdotuksen. Setelin puheenjohtaja Heikki Santala sanoi tuolloin, että esityksessä ei ollut mitään sellaista minkä olisi voinut hyväksyä, paitsi päivämäärä. Osapuolet ovat olleet koko lakon ajan erimielisiä siitä, kuinka välimiesoikeuden tuomiota tulisi tulkita. Sekä Santala että liiton konsultti Jorma Reini ilmoittivat, että välimiesoikeuden tuomio palomiesliiton sopimusoikeuksista oltaisiin sovintoehdotuksessa romutettu.

STTK:n tämänpäiväisen tapaamisen tarkoituksena oli vauhdittaa lakon lopettamista. Järjestöt korostavatkin, että sopu palomieslakon lopettamiseksi tulisi löytää pikaisesti. STTK:n mukaan myös kuntatyönantajan on suhtauduttava vakavasti palomiesten esittämiin vaatimuksiin. Liitto vaatii, että palomiesten tulee saada työn edellyttämä oikeudenmukainen palkkaus sekä palomiesten vaarallisen ja vastuullisen työn edellyttämät työehdot.

Heinola odottaa työtuomioistuimen päätöstä palomieskiistassa

Heinolan palo- ja pelastuslautakunta päätti kokouksessaan tänään, että se odottaa työtuomioistuimen päätöstä, ennen kuin ryhtyy irtisanomaan laittomasta lakosta tuomittuja palomiehiään. Asiasta kertoi palopäällikkö Erkki Ratilainen.
-Jätimme asian pöydälle, sillä tänään on tullut sellainen tieto, että asia on uudestaan menossa työtuomioistuimeen. Katsotaan, mitä se työtuomioistuin sanoo, Ratilainen tuumi.

Työsuhteen purkamisneuvottelut ovat koskeneet viittä palomiestä. Työtuomioistuimen mukaan laittomassa lakossa oli kymmenen palomiestä. Viisi heistä palasi kuitenkin töihin ratkaisun jälkeen ja välttyi näin irtisanomisuhalta. Jupakka alkoi viime vuoden puolella työrauhavelvoitteen voimassa ollessa. Heinola laittoi kaupunginjohtaja Paavo Rotkon mukaan prosessin liikkeelle säilyttääkseen asiassa kaupungin puhevallan.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.