Mainos

Palomiehet: Suurpalo oli Vanhassa Porvoossa lähellä

Porvoon tuomiokirkon palo olisi saattanut pahimmassa mahdollisessa tapauksessa levitä koko Vanhan Porvoon alueelle. Tuhopoltosta julistetaan tuomio torstaina.

Porvoon tuomiokirkon tuhopoltto-oikeudenkäynnissä kuultiin tänään taajaan käsitys, että Porvoon vanhankaupungin alue oli vähällä tuhoutua.

- Suurpalon ainekset olivat olemassa ehdottomasti, sanoi tuomiokirkon sammutusta johtanut päivystävä palomestari Petri Littinen.

Paloesimies Kenneth Lindholm oli ensimmäinen palomies tuomiokirkolla, kymmenisen minuuttia palon arvioidun syttymisen jälkeen.

- Näky oli todella valtava, sitä palavaa tavaraa tuli vastaan niin paljon jo vanhankaupungin sillalla, Lindholm muisteli.

- Ryhdyimme aluksi sammuttamaan kirkon kattoa vedellä, mutta parinkymmenen sekunnin kuluttua oli selvää, ettei siitä ollut mitään hyötyä.

Lindholm kertoi Porvoon käräjäoikeudessa, että tuomiokirkon säteilykuumuus sytytti myös viereisen puisen Pikkukirkon katon tuleen.

- Pikkukirkon katto oli tulessa, vaikka siitä ei ole paljoa puhuttu. Myös sen vieressä oleva kellotapuli oli vaarassa, mutta sen saimme jäähdytettyä sisältäpäin, Lindholm sanoi.

Porvoon käräjäoikeudessa tuli useaan kertaan ilmi, että jos tuli olisi vallannut Pikkukirkon, olisi se päässyt leviämään läheisiin puutaloihin ja siitä koko Vanhan Porvoon alueelle.

"Asukkaita tarvittiin vahtimaan kotejaan"

Päivystävä palomestari Petri Littinen kertoi, miten osa palomiehistä oli lähtenyt tarkistamaan palon roihutessa tuomiokirkon lähellä olevien talojen sisäpihoja ja herättämään uinuvia asukkaita.

- Evakuointiin ei ollut tarvetta, sillä itse rakennuksia ei ollut tulessa. Asukkaita tarvittiin vahtimaan ja kastelemaan talojaan, Littinen sanoi.

Myös paloesimies Lindholm piti asukkaiden toimintaa tärkeänä.

- Meidän voimavarat eivät tuntuneet riittävän. Esimerkiksi vedenpaineet olivat vanhankaupungin alueella heikot, Lindholm sanoi.

Pelastussuunnitelmista huolimatta palokunta ei osannut varautua jopa satojen metrien päähän lennelleisiin, kyteviin kekäleisiin.

- Meillä oli tiedossa, ettei keskiaikaisen kirkon sammuttamisessa veden käyttö ole sallittavaa, mutta tämä paanujen leviäminen ole yllätys, Lindholm vahvisti.

Poliisi otti tunnustuksen vakavasti

Syytetyt nuoret lähtivät poliisiasemalle tunnustamaan tekoa paloa seuraavana päivänä. Syytetyn nuoren naisen mukaan he kohtasivat asemalla juuri vuoronsa lopettaneen konstaapelin, joka sanoi olevansa kiireinen eikä ottanut tunnustusta vastaan. Nainen kertoi kuulusteluissa, että konstaapeli käski mennä kirkolle, josta löytyisi muita poliiseja.

Porvoon poliisi kertoo tiedotteessaan, ettei se suhtautunut välinpitämättömästi tunnustamaan tulleisiin nuoriin. Poliisin mukaan nuoret eivät missään vaiheessa edes ilmaisseet työvuoronsa lopettaneelle konstaapelille, että heidän asiansa koski kirkon paloa.

Porvoon käräjäoikeus jatkaa tuhopolton käsittelyä vielä huomenna. Tuomio julistetaan torstaina.

Törkeästä tuhotyöstä syytetään 18-vuotiasta askolalaisnuorukaista. 18-vuotias nuori nainen ja 20-vuotias mies ovat syytteessä törkeän rikoksen ilmoittamatta jättämisestä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.