Mainos

Palokuolemien määrissä huima ero viime vuoteen

Palokuolemien määrä on tänä vuonna noussut suuremmaksi kuin koko viime vuonna yhteensä. 

Suomen pelastusalan keskusjärjestön SPEK:n tilastojen mukaan vuoden alusta eiliseen asti kaikkiaan 73 ihmistä on saanut surmansa tulipaloissa. Koko viime vuonna kuolonuhrien määrä oli 58.

– Viime vuosi näytti hyvältä ja olimme toiveikkaita, että tilanne menisi parempaan suuntaan. Olihan jo tehty kaikenlaisia toimenpiteitä, kuten palovaroitinpakkoja ja itsestään sammuvia savukkeita, sanoo SPEK:n turvallisuuspäällikkö Ilpo Leino.

– Mutta tämä vuosi kertoo sen, ettei mitään selkeää muutosta pidemmällä aikavälillä näytä tapahtuneen. Eli vaihtelua palokuolemissa tuntuu olevan.

Leino ei osaa kuitenkaan arvioida vielä palokuolemien määrän lisääntymiseen johtaneita syitä. Tilastojen valossakaan tapauksista ei voi vetää selkeitä johtopäätöksiä.

Se kuitenkin tiedetään, että kuolleista valtaosa on miehiä ja palokuolemia on eniten 25-64-vuotiaiden ikäryhmässä. Kuolemaan johtaneita tulipaloja on tapahtunut lähes yhtä paljon omakotitaloissa ja kerrostaloissa.

Leinon mukaan tulipalojen määrä lisääntyy perinteisesti syksyn ja talven pimeyden aikana, kun kynttilöitä sytytellään. Myös uudenvuoden raketit tuovat oman lisänsä tulipalotilastoihin. 

Automaattiset paloilmoitukset riesana

Viime aikoina pelastuslaitoksia ovat työllistäneet automaattisten paloilmoittimien aiheuttamat turhat hälytykset. 

SPEK on pyrkinyt puuttumaan niihin antamalla koulutusta kiinteistöille. Lisäksi suitsimiskeinoina ovat viranomaisten toimenpiteet.

– Tällaisista erheellisistä hälytyksistä jää aina kotiläksyä kiinteistöille. Ne joutuvat selvittämään, miksi vikahälytys on tapahtunut ja antamaan viranomaisille selvityksen, kuinka saman toistuminen aiotaan estää, sanoo Leino.

– Tämä ongelma aiheuttaa päänvaivaa, kun ajellaan turhaan kohteeseen, missä ei ole kuitenkaan mitään hätää. Pahimmillaan nä turhat hälytykset saattavat aiheuttaa viivettä johonkin sellaiseen onnettomuustilanteeseen, jossa on tosi kyseessä.

Valtakunnallinen Paloturvallisuusviikko starttaa tänään Päivä Paloasemalla-tapahtumalla. Kaikkiaan yli 360 paloasemaa eri puolilla Suomea odottaa vierailulle jopa 100 000 vierasta.  Tänä vuonna paloturvallisuusviikon teemana on ikäihmisten paloturvallisuus.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.