Mainos

Paloittelumurhaaja tähyää juristiksi

Oikeustieteellisen pääsykokeisiin tänään matkaa tehnyt paloittelumurhaaja Markus Pasi Pönkä on tavoitellut opiskelupaikkaa oikeustieteellisestä tiedekunnasta aikaisemminkin.

Vuonna 2008 Pönkä vietiin kolmen vartijan saattamana valintakokeeseen. Hän oli joutunut Riihimäen vankilassa pahoinpidellyksi pari päivää aiemmin ja saanut lieviä vammoja ja tuntenut outoa tunnetta päässä.

Valintakokeessa Pöngän pistemäärä jäi alimman hyväksytyn pistemäärän ja häntä ei näin hyväksytty opiskelijavalinnassa.

Pönkä valitti tuloksesta oikeustieteellisen tiedekunnan dekaanille ja myöhemmin Helsingin hallinto-oikeuteen ja vaati pahoinpitelyn aiheuttamien vammojen huomioon ottamista arvostelussa. Pönkä halusi, että hänelle hyvitetään kahdeksan pistettä tai vaihtoehtoisesti hyväksytään oikeustieteelliseen tiedekuntaan.

Hallinto-oikeus hylkäsi Pöngän valituksen, sillä Pönkä ei ollut hakenut mahdollisuutta erityisjärjestelyihin eikä myöskään maininnut erityisjärjestelyistä valintakoetilaisuudessa. Pönkä vetosi siihen, ettei hän voinut pyytää erityisjärjestelyjä, koska oli ollut edellisen illan erityssellissä.

Pöngän pisteet nousivat tarkistuksessa

Pönkä valitti vuoden 2008 pääsykokeesta myös yksittäisten tehtävien osalta ja vaati niiden uudelleen arvioimista. Helsingin yliopiston oikeustieteellisen tiedekunnan valintakoelautakunta ja Helsingin hallinto-oikeus pyörittelivät Pöngän vastauksia kolmen kysymyksen kohdalla.

Miehen valitusten mukaan valintakokeessa vaadittuja tietoja ei ollut valintakoekirjoissa, eikä vastaustilaa ollut riittävästi normaalikokoisella käsialalla kirjoittavalle Pöngälle.

Lainvoimaisissa tuomioissa valintakoelautakunta nosti Pöngän kolmea koetehtävää yhteensä puolellatoista pisteellä.

Tänään pääsykokeisiin matkannut Pönkä karkasi vankikuljetuksesta Helsingin Ruskeasuolla. Pönkä ehti olla paossa noin 40 minuuttia, kunnes poliisit ottivat hänet kiinni.

Raa’asta paloittelusurmasta ja petoksista tuomittu Pönkä on tullut monelle viranomaiselle tutuksi kantelukirjeistään.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.