Mainos

Paloittelumurhaaja Pönkä on valittanut usein vankilaoloista

Liikemieheksi itseään tituleeraava, murhasta ja törkeistä petoksista pitkään vankeuteen tuomittu Markus Pönkä on ollut hyvin aktiivinen valittamaan vankeusoloista.

Helsingin käräjäoikeudessa on kesken monimutkainen prosessi, jossa Pönkä vaatii tuntuvaa vahingonkorvausta valtiolta.

Pönkä on katsonut muun muassa tulleensa lainvastaisesti kohdelluksi vankikuljetuksessa, kun hänen vaatimukseensa päästä Kylmäkosken vankilasta suoraan Helsingin käräjäoikeuden istuntoon ja takaisin keväällä 2012 ei käytännön syistä suostuttu.

Pönkä sijoitettiin paluumatkalla monen välietapin kautta hetkeksi Valkeakosken poliisivankilaan, missä Pönkä oman kertomuksensa mukaan mm. altistui tupakansavulle.

Yli kymppitonnin korvausvaatimus

Vankikuljetusjupakan tiimoilta Pöngän vahingonkorvausvaatimus on noin 13 000 euroa.

– Normaaleissa eli laillisesti toimivissa valtioissa, kuten Ruotsissa, vangit kuljetetaan aina suorilla kuljetuksilla vankilasta tuomioistuimeen ja takaisin. Suomalainen laiton vankikuljetusmenettely on perua tsaarin ajoilta ja on saanut jatkua viranomaisten ollessa välinpitämättömiä vankien oikeuksista. EIT:n ratkaisun Serrano Contreras vs. Espanja mukaan (20.03.12) EIS:n artiklan loukkauksesta tulee tuomio 13 000,00 euron korvaus, Pönkä kirjoitti haastehakemuksessaan.

Länsi-Suomen rikosseuraamusalueen vastineen mukaan ei kuitenkaan ole uskottavaa, että savuttomassa sellissä, mihin hänet oli kuljetuksen välietappina sijoitettu, olisi tupakoitu. Etenkin kun kyseisen poliisivankilan tilat ovat savuttomia.

Lisäksi Pönkä penää oikeusteitse yhteensä noin 2 000 euron korvauksia tietojensa laittomasta katselusta vankirekisteristä.

MTV3 Uutiset kysyi Rikosseuraamuslaitokselta kommenttia Pöngän oikeustoimista valtiota vastaan.

Nimettömänä pysyttelevä virkamies kommentoi, että on tärkeää ja ehdottomasti oikeusvaltioperiaatteen mukaista, että vankien oikeusturva toteutuu kaikilta osin, ja asiat tarvittaessa käsitellään tuomioistuimissa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.