Mainos

Palmen murha-ase löytyi?

Ruotsin poliisi on löytänyt aseen, jolla mahdollisesti surmattiin pääministeri Olof Palme. Ase löydettiin tällä viikolla tehdyssä kotietsinnässä.

Ruotsin poliisi on löytänyt aseen, jolla mahdollisesti helmikuussa 1986 surmattiin pääministeri Olof Palme. Ase löydettiin Tukholman eteläpuolella tällä viikolla tehdyssä kotietsinnässä. Vihjeen aseen löytymiseen antoi 47-vuotias ruotsalaismies.

Asiasta kertoi iltapäivälehti Expressen tänään verkkoversiossaan.

Valtakunnansyyttäjää on informoitu murhatutkimusten uusimmasta käänteestä.

Palme-tutkijat ovat jo vuosien ajan yrittäneet saada rikollistaustan omaavaa miestä kertomaan tietämänsä. Poliisi uskoo miehellä olevan yhteyksiä "oikeisiin" piireihin, mm. Palmen murhasta epäiltyyn ja vapautettuun Christer Petterssoniin.

Miestä avustava asianajaja Johan Eriksson kiistää asiakkaansa sanoneen, että nyt löydetyllä aseella olisi ammuttu Palme. Mies on sen sijaan sanonut, että hän uskoo aselöydöstä olevan hyötyä murhatutkimuksissa. -Asiakkaani on päättänyt aloittaa uuden elämän ja tämä on tapa aloittaa. Mutta hän uskoo myös, että informaatio antaa hänelle lievennystä rangaistuksiin niistä rikoksista, joista häntä syytetään, Eriksson sanoi.

Viranomaiset eivät kommentoi

Palme-syyttäjä Agneta Blidberg sen sijaan ei halunnut kommentoida aselöytöä. Myöskään valtakunnansyyttäjä Klas Bergenstrand ei halunnut sanoa asiasta sanaakaan.

Rikospoliisin päällikkö Lars Nyle'n totesi puolestaan, että "katsotaan, jos meillä on jotain, joka johtaa asiassa eteenpäin". Poliisin on tarkoitus suorittaa löydetyllä aseella koeammuntoja sen selvittämiseksi, ammuttiinko Palme juuri tällä aseella.

Poliisi on kuluneen 16 vuoden aikana testannut yli 500 asetta. Niiden joukossa ovat kaikki Tukholman läänissä olevat tiedetyt .357-kaliiberiset revolverit.

Poliisi on etsinyt kuutta kateissa olevaa Smith & Wesson .357 Magnum -revolveria. Huomio on kiinnittynyt erityisesti kahteen, ns. Mockfjärdin postiryöstössä käytettyyn aseeseen, jotka varastettiin Haaparannassa 1983 sekä ns. Sucksdorff-revolveriin, joka vuonna 1977 varastettiin elokuvaohjaaja Arne Sucksdorffin Tukholmassa sijaitsevasta asunnosta.

Palme-tutkijat ovat onnistuneet jäljittämään jälkimmäisen asevarkaan ja seuraamaan aseen jälkiä yökerhonomistaja Sigge Cedergrenin piireihin. Expressenin lähteiden mukaan poliisi toivoo nyt löytäneensä Sucksdorffin aseen.

Yhden teorian mukaan kyseinen revolveri päätyi välikäsien kautta Cedergrenille, joka sittemmin kuolinvuoteellaan kertoi antaneensa aseen ennen murhaa Christer Petterssonille. Miten ase saman teorian mukaan olisi murhan jälkeen tullut nyt pidätettynä olevan 47-vuotiaan ammattirikollisen haltuun on epäselvää.

Expressen nimeää nyttemmin kuolleen naispuolisen tutun puuttuvaksi renkaaksi ketjussa. Myös nainen kuului Petterssonin ja Cedergrenin rikollisjoukkioihin. Ruotsin poliisi ei ole lukuisista epäillyistä huolimatta kyennyt toistaiseksi selvittämään Palmen murhaa.

(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.