Palmen kuolema kosketti syvästi myös Suomessa

Ruotsin legendaarisen pääministerin Olof Palmen kuolema riipaisi syvästi myös Suomea - tragedia tuli niin lähelle. Koskaan aikaisemmin Pohjoismaissa ei oltu murhattu näin korkea-arvoista henkilöä.

Oman lisänsä asiaan tuo se, että Palmella oli suomalaiset juuret. Vaikka Palmesta tuli elinaikanaan maailman kenties tunnetuin sosiaalidemokraatti, hänen isoäitinsä oli todellisuudessa Suomen aatelisia.

Kjell Östbergin kirjoittamaan Olof Palme -elämäkertakirjaan tutustunut Erkki Tuomioja kertoi MTV:n Huomenta Suomessa lokakuussa 2009, että Palme kävi Suomessa ensimmäistä kertaa vasta ollessaan 35-vuotias. Näin siitäkin huolimatta, että Palme oli jo 20-vuotiaana kiertänyt huomattavan osan maailmaa Aasiaa myöten.

Olof Palme ei tuonut elämänsä aikana suhdettaan Suomeen erityisesti esiin, mikä johtuu Tuomiojan mielestä siitä, että Palmen suvun suhde Suomeen oli hyvin "valkoinen". Tällä Tuomioja viittaa vuoden 1918 sisällissotaan, jossa vastakkain olivat hallituksen valkoiset joukot ja työläistaustaiset punaiset.

Palmekin sai nimensä setänsä Olof Palmen mukaan, joka kaatui Tampereen valtauksessa valkoisten riveissä ruotsalaisten vapaaehtoisten joukossa.

Kjell Östberg katsookin Olof Palme -kirjoissaan, että Palmen suku näki Suomen eräänlaisena "pikkuveljenä", jonka tulee olla Ruotsin ohjauksessa.

Toimittajan kokemana: Murhasta seurasi tyhjiö

Kun suuri ja yllättävä uutinen tapahtuu, siitä on usein kerrottavissa paljon yksityiskohtia ja uutinen ikään kuin jatkuu. Esimerkiksi New Yorkin kaksoistornit ja prinsessa Dianan kuolema poikivat heti lisätietoja ja jatkouutisia. Ja tätä jatkumoa Palme murhasta ei tuntunut seuraavan. Laukaukset yössä ja ruumis olivat oikeastaan ainoat kerrottavissa olevat asiat - aseesta, tekijästä ja mahdollisista motiiveista ei ollut arviotakaan aikoihin. Jälkeenpäin muisteltuna uutisesta seurasi toimittajan työssä omituinen tyhjiö.

On tietysti totta että virassa olevan valtionjohtajan murha Euroopassa oli viime vuosi sadalla harvinaista: vuonna 1972 surmattiin Francon Espanjassa pääministeri Jose Blanco mutta tätä aiemmin pitää mennä vuoteen 1939, jolloin Romanian silloinen pääministeri murhattiin. Euroopan äärivasemmistoterrorismin vuosikymmenellä Italiassa 1978 siepattiin ja tapettiin entinen pääministeri Aldo Moro, mutta se oli osa kuohuntaa joka tapahtui ikään kuin "noissa maissa", valtioissa, joissa täältä pohjoisesta katsoen saattoi odottaakin tuollaista tapahtuvan. Ruotsin tapauksessa Palmen murha oli juuri siksi tyrmäävä, että sosiaalidemokraattinen kansankoti Ruotsi on mielikuvissa maailman viimeinen valtio jossa moista voisi kuvitella tapahtuvan. Jälleen jälkeenpäin viisasteltuna, tämä on varmaan ollut myös Ruotsin valtiojohdon turvakoneiston ja poliisin mielentilaa ja valmiutta sävyttävä tekijä ja syy, miksi murha tutkinta käynnistyi ja jatkui vaivalloisesti.

Maailmantapahtumissa Palmen murha osui hetkeen jolloin oli kulunut kuukausi Yhdysvaltain avaruussukkula Challengerin hämmästyttävästä räjähdyksestä. Tapaus Palme siirtyi pian kylmäksi tapaukseksi, ratkaisemattomaksi arvoitukseksi ja menneeksi uutiseksi kun Yhdysvallat pommitti Libyaa runsaan kuukauden kuluttua ja vain hiukan myöhemmin muuan ydinreaktori räjähti Tshernobylissa.

Kalle-Ville Lahtinen, ulkomaantoimittaja

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat