Mainos

Pallastunturin hotellilaajennus etenee

Kiivasta keskustelua herättänyt Pallastunturin hotellin laajennushanke etenee. Hallitus hyväksyi äänestyksen jälkeen hotellin vuodepaikkojen lisäämisen nykyisestä 130:stä 320:een. Vihreiden ministerit Anni Sinnemäki ja Tuija Brax äänestivät esitystä vastaan. Heidän mielestään laajennus vaarantaa alueen luontoa.

Nykyinen luonnonsuojelulaki kieltää rakentamisen kansallispuistoalueelle, jossa myös Pallaksen hotelli sijaitsee. Hallituksen esitys sallii myös hotellin lähellä olevan luontokeskuksen laajennuksen ja hiihtohissien kunnostuksen.

Ympäristöjärjestöt ovat pelänneet, että Pallaksen myötä rakentaminen sallitaan muissakin kansallispuistoissa. Ympäristöministeri Paula Lehtomäki (Kesk.) vakuuttaa, että tätä vaaraa ei ole:

- Valtioneuvoston päätökseen liittyy lausuma, jossa todetaan, että tämä lakiesitys ei avaa rakentamista Kolin ja Pallaksen kansallispuistojen muissa osissa tai muissa kansallispuistoissa.

Ympäristöjärjestöille tämä ei riitä.

- Hyvä, että asia on kirjattu esitykseen. Silti olisi ollut parempi, että rakentaminen olisi kokonaan kielletty. Varmasti tämä poikii nyt kansallispuistoihin lisää rakennushankkeita, joissa kokeillaan, saisiko niillekin luvan, pelkää Suomen luonnonsuojeluliiton puheenjohtaja Risto Sulkava.

Luonnonsuojeluliiton mukaan suojelualueilla eri puolilla Suomea on vireillä kymmenkunta rakennushanketta.

Hotelliyrittäjä ei kommentoi

Pallaksen hotellia pyörittävä Lapland Hotels olisi halunnut rakentaa Pallakselle 500 vuodepaikkaa ja 15 000 kerrosneliötä. Lapland Hotelsin konsernijohtaja Pertti Yliniemi ei tänään halunnut ottaa kantaa hallituksen esitykseen.

- En halua nyt kommentoida, asiahan menee vielä eduskunnan käsittelyyn, sanoo Yliniemi.

Ministeri Lehtomäen mukaan hallitus on varautunut siihenkin mahdollisuuteen, että nykyinen vuokralainen luopuu hotellin laajennushankkeesta.

- Mikäli nykyinen vuokraoikeuden haltija ei halua hankkeeseen ryhtyä niin silloin on mahdollista, että vuokraoikeus siirtyy ja Muonion kunta löytää kaavoituksen kumppaniksi jonkun muun yrittäjän.

Vaikka hallituksen ratkaisu on kompromissi yrittäjän ja luonnonsuojelijoiden toiveiden välillä, ympäristöministeri on tyytyväinen ratkaisuun.

- Minusta on tärkeää, että hallitus on yksimielinen siitä, ettei nykytila Pallaksella ole hyvä vaan tarvitaan lainsäädännön muodostamia puitteita sille, että uudistuksia voidaan tehdä.

Pallaksen hotellin laajennuksen mahdollistava lakiesitys siirtyy seuraavaksi eduskunnan käsiteltäväksi.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.