Pallastunturilla kaivetaan luontokeskusta esiin lumesta: "Jouduttiin hakemaan kaivuri Kittilästä" – katso video toukokuun jättikinoksista!

0:41
Pallastunturilla kaivetaan lunta luontokeskusken ympäriltä – katso video toukokuun hurjista kinoksista!

Pallastunturin luontokeskus on joutunut turvautumaan kaivinkoneen apuun saadakseen jättimäiset lumikinokset pois rakennuksen ympäriltä. Luontokeskuksen työntekijään mukaan kesävaellusta suunnittelevien kannattaisi tulla alueelle vasta kesäkuun puolessa välissä, kun polut ovat  kuivuneet kunnolla runsaan lumitalven jälkeen.

Luontokeskuksen julkaisemalla videolla näkyy, kuinka kaivuri kaivaa rakennusta näkyviin parimetrisistä kinoksista. Erikoissuunnittelija Maarit Kyöstilä Metsähallituksesta kertoo osan ikkunoista pimentyneen lumen takia.

– Etupihalta on aurattu lumet koko talven, mutta rakennuksen takapiha on lumen peitossa kattoon asti. Joistakin ikkunoista ei näe mitään ulos, Kyöstilä sanoo.

– Yleensä lumi ajetaan keväällä pois katepillarilla, mutta nyt piti tuoda kaivinkone 80 kilometrin päästä Kittilästä, että saatiin kauhottua lunta seinän viereltä pois.

Lumi on tänä keväänä pysynyt luontokeskuksen ympärillä harvinaisen pitkään.

– Joka talvihan sitä ajetaan pois, mutta tänä talvena lunta on tavallista enemmän ja se on pysynyt maassa tavallista myöhempään.

Lumi tekee poluista vetisiä

Pallastunturin luontokeskus avaa ovensa kesäkuun alussa. Kyöstilän mukaan retkeilijöiden ei kannata lähteä alueelle vaeltamaan vielä silloin, vaan odottaa kesäkuun puoleen väliin.

– Tunturissa voi olla paikoin metri lunta vielä juhannuksenakin. Onneksi ei sentään täällä alempana. Joka tapauksessa polut ovat alkukesästä märkiä, kun lumi on vasta sulanut. Pallastunturilla polkuja ei ole kestävöity sorastamalla, joten ne ovat herkkiä kulumaan.

– Märät polut muuttuvat kurakoiksi ja leviävät, kun ihmiset kiertävät märkiä paikkoja ja tekevät samalla uusia polkuja, jotka kuluvat taas puolestaan. Kesäkuun puolen väliin jälkeen on paras aika tulle vaeltamaan, silloin polut ovat todennäköisesti jo kuivuneet, Kyöstilä sanoo.


Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja