Mainos

Pallaksen hotellin laajennus keskusteluttaa eduskuntaa

Kansallispuistossa sijaitsevan Pallaksen hotellin laajennushankkeesta on käyty värikästä keskustelua eduskunnassa. Hotellin laajennuksen on pelätty avaavan rakentamismahdollisuudet myös muilla suojelualueilla. Hallituksen esitys sallii myös hotellin lähellä olevan luontokeskuksen laajennuksen ja hiihtohissien kunnostuksen.

Asiasta mietinnön laatineen ympäristövaliokunnan enemmistö asettui laajennushankkeen kannalle. Vähemmistöön jäi muunmuassa ympäristövaliokunnan puheenjohtaja Susanna Huovinen (Sd.)

- Valiokunta painottaa, ettei tämä saa avata rakentamismahdollisuuksia muissa kansallispuistoissa. Jos hotellia laajennetaan, alueen jätevedenpuhdistus on myös saatava parempaan kuntoon. Ihmettelen kyllä, ettei hallitus ole tutkinut vaihtoehtoja hotellin laajennukselle, sanoi Huovinen.

- Sekä Kolin että Pallaksen kansallispuistot on perustettu hotellin kanssa. Hotellit olivat jo ennen kansallispuistoa. Hotellin laajennuksen on oltava tietyn kokoinen, jotta joku haluaa siihen sijoittaa. Sitä paitsi ei tämä hotellin laajennus poista mahdollisuutta rakentaa lisää majoitustilaa myös kansallispuiston ulkopuolelle, muistutti ympäristöministeri Paula Lehtomäki (Kesk.).

"Ei päästetä tätä läpi"

Kansanedustaja Pia Viitasen (Sd.) mielestä hotellin laajennushanke on luonnonsuojelulain vastainen.

- Tässä raiskataan luontoarvoja. Vetoan teihin: ei päästetä tätä läpi eduskunnassa. Pahoittelen, että valiokunnan enemmistö asettui hallituksen esityksen taakse. Ei kyllä ole ihme, että ympäristöjärjestöt ovat leimanneet tämän hallituksen historian ympäristövastaisimmaksi, tykitti Viitanen.

Hallituksen esityksessä sallittaisiin hotellin laajennus nykyisestä 130 paikasta 320 paikkaan. Samalla poistettaisiin alueelta nykyinen 90-paikkainen asuntovaunualue.

Ennakkotapaus vai ei?

- Haluaako ministeri Lehtomäki julkisesti vakuuttaa, ettei tämä ole ennakkotapaus. En myöskään ymmärrä, miten yhdelle yrittäjälle voidaan antaa etuoikeus rakentaa kansallispuistoon. Kyllähän esimerkiksi Kolille vaaditaan pian myös lisäoikeuksia. Minä kyllä äänestän tätä esitystä vastaan, julisti kansanedustaja Pertti Salolainen (Kok.)

- Hallituksella on vahva poliittinen sitoumus siihen, ettei tämä avaa rakentamista kansallispuiston muissa osissa tai muissa kansallispuistoissa. Jos joku ei tätä usko, hän ei varmaan usko, vaikka seisoisin päälläni ja vakuuttaisin samaa, letkautti ministeri Lehtomäki.

- Ei tässä ole kyse yhdestä yrittäjästä. Jos nykyinen omistaja ei laajennusta toteuta, joku muu voi sen tehdä, huomautti kansanedustaja Ulla Karvo (Kok.)

- Kuten Kolilta tiedän, lisärakentaminen tuo työtä ja toimeentuloa paikkakunnan asukkaille. Ei Kolillakaan luonto ole kärsinyt suuresta matkailijamäärästä huolimatta, arvioi kansanedustaja Pentti Oinonen (Ps)

- Onhan meillä sellainenkin vaihtoehto, että pannaan Pallas kiinni ja aidat ympärille, esitti kansanedustaja Mikko Alatalo (Kesk.).

Eduskunta käsittelee tänään ensimmäistä kertaa Pallaksen hotellin laajennuksen mahdollistavaa lakimuutosta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.