Mainos

Palkkiolaki hyväksyttiin eduskunnassa

Eduskunta on hyväksynyt kansanedustajien palkkiolain uudistuksen äänin 132-29. Uudistus merkitsee sitä, että ehdotuksen tekeminen kansanedustajien palkkioista siirtyy eduskunnan ulkopuoliselle palkkiotoimikunnalle.

Uudessa laissa ei määritellä kansanedustajille syyskuun alussa tulevan kuoppakorotuksen suuruutta. Valmistelun yhteydessä on puhuttu 3-4 palkkaluokan eli keskimäärin 6000-8600 markan korotuksesta kuukaudessa.

Palkkiolain muutosta vastusti kristillisten ohella lähes koko vasemmistoliiton ryhmä. Muutama hajaääni tuli SDP:n, kokoomuksen ja keskustan ryhmistä.

Uudessa laissa ei määritellä kansanedustajille syyskuun alussa tulevan kuoppakorotuksen suuruutta, mutta valmistelun yhteydessä on puhuttu 3-4 palkkaluokan eli keskimäärin 6000-8600 markan korotuksesta kuukaudessa.

Vasemmistoliiton ryhmäpuheenjohtaja Outi Ojala oli allekirjoittanut uudistusta koskevan ryhmänjohtajien aloitteen. Hänen näkemystään tuki ryhmästä ainoastaan Esko Helle, kun muut vasemmistoliittolaiset äänestivät lakia vastaan tai olivat poissa äänestyksestä. SDP:n ryhmästä toisinajattelijoita löytyi kolme. He olivat Saara Karhu, Marjaana Koskinen ja Esa Lahtela. Jukka Gustafsson äänesti tyhjää. Kokoomuksesta uutta palkkiolakia vastusti Pertti Hemmilä ja keskustan ryhmästä Inkeri Kerola.

Laki tulee voimaan kesäkuun puolivälissä. Puhemiehistö on jo aloittanut alustavan keskustelun kolmesta ulkopuoliseen palkkiotoimikuntaan tulevasta jäsenestä. Heidän tulisi edustaa sekä palkkakehityksen että eduskunnan työn tuntemusta. Toimikunta tekee esityksen palkkioiden tarkistamisesta eduskunnan kansliatoimikunnalle, joka vahvistaa tai palauttaa esityksen.

Pohjapalkkioon reilu korotus

Nykyisin kansanedustajien palkkio perustuu valtion A 27 -palkkaluokkaan, jonka suuruus on ikälisistä riippuen 17254-22036 markkaa kuukaudessa. Sen päälle edustajat saavat asuinpaikastaan riippuen kulukorvausta 5694-9662 markkaa kuukaudessa.

Summasta on valtaosa verovapaata tuloa. Palkkiolain perusteluissa on hahmoteltu peruspalkkion nostamista joko A 30 tai A 31-palkkaluokkaan. Syyskuun alusta maksettava uusi palkkio olisi silloin joko 22735-29035 markkaa tai 25019-31952 markkaa kuukaudessa. Kulukorvaus muuttuisi kokonaan verottomaksi. Sen suuruus olisi kummassakin vaihtoehdossa 5176-9490 markkaa kuukaudessa.

(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.