Mainos

Palkkasotilaan muistelmat johtamassa poliisitutkintaan?

Oikeusministeriö selvittää, onko Bosnian sodassa palkkasotilaana olleen suomalaismiehen tapauksesta aiheellista aloittaa rikostutkinta. Salanimellä kirjoittamassaan muistelmakirjassa mies kertoo mm. haavoittuneiden ampumisesta, joka on Genevessä vuonna 1949 solmitun kansainvälisen sopimuksen mukaan sotarikos.

-Korostan, että rikostutkintaa ei ole vielä käynnistetty, vaan poliisi aloittaa tutkimukset jos ylittyy se kynnys, että on syytä epäillä rikosta, sanoo vanhempi hallitussihteeri Hannu Taimisto oikeusministeriöstä.

Poliisi on pyytänyt oikeusministeriöltä taustatietoja mahdollisen rikostutkinnan pohjaksi. Asia tuli vireille elokuussa, ja Taimiston arvion mukaan kuluu mahdollisesti vielä muutamia kuukausia ennen kuin poliisin tarvitsemat tiedot ovat koossa. Taimisto selvittää palkkasotilaan tapausta yhteistyössä Haagissa toimivan Bosnian sodan sotarikostuomioistuimen kanssa. Selvitettävänä on se, miten vakavista rikoksista on kyse, ja sekin, minkä tahon toimivaltaan juttu kuuluu.

Tänä vuonna julkaistu kirja Mostarin tien liftarit kertoo vuosista 1993 ja 1995. Kirja herätti ilmestyessään runsaasti kohua. Jos juttu päätyy poliisitutkintaan ja myöhemmin mahdollisesti oikeuteen asti, ongelmiksi nousevat ainakin näyttökysymykset. Kirjaanhan voi kirjoittaa kuvitteellisiakin asioita, ja toisaalta tositapauksia voi jälkikäteen väittää kuvitteellisiksi.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.