Mainos

Palkkaneuvottelut käynnistyvät hitaasti

Työmarkkinakierroksen avaus teknologiateollisuudessa ei ole juuri vauhdittanut muiden alojen palkkaneuvotteluja. Syyskuussa umpeutuvien sopimusten sorvaaminen on useimmilla aloilla vasta alkutekijöissään.

Vireillä ovat muun muassa metsäteollisuuden, autoalan, pankkien ja vakuutusalan sekä tietotekniikan palvelujen palkkasopimukset.

Syyskuun loppuun mennessä umpeutuu 24 työehtosopimusta. Niiden piirissä on noin 330 000 palkansaajaa.

Seuraava sopimus on tulossa teknologiateollisuuden akavalaisille toimihenkilöille. He ovat kelpuuttaneet samantasoisen neuvottelutuloksen kuin Metalliliitto teki elokuun lopulla. Jos akavalaisten neuvottelujärjestö YTN ensi keskiviikkona sen hyväksyy, sopimus tulee voimaan lokakuun alussa.

Metsäteollisuus ja Paperiliitto ovat neuvottelunsa aloittaneet, mutta tuloksia ei lähiaikoina odoteta. Kyse on vain palkoista, varsinainen sopimus päättyy vasta maaliskuussa. Osapuolet voivat irtisanoa sopimuksen lokakuun puolivälissä.

Mekaanisen metsäteollisuuden osalta Metsäteollisuus ja Puuliitto tapaavat reilun viikon kuluttua. Puuliitossa neuvottelujen etenemistä on luonnehdittu tahmeaksi.

Myös toimihenkilöliitto Erto ja Teknologiateollisuus ovat käyneet keskusteluja tietotekniikan palvelualan työehdoista ilman mainittavaa edistymistä.

Rahoitusalatkin vielä lähtökuopissa

Useimmilla aloilla ei ole erityistä kiirettä. Ensin halutaan nähdä mitä muualla tapahtuu. Teknologiateollisuudessa sovittuihin 0,5 prosentin palkankorotuksiin ei palkansaajapuolella aiota suostua, vaan vedotaan oman alan hyviin tuloksiin.

Tämä on tilanne myös pankki- tai vakuutusaloilla. Siellä neuvotteluja vaikeuttaa meneillään oleva mittava palkkajärjestelmäremontti, jonka myötä suuri osa palkasta määräytyy henkilökohtaisin perustein.

Pankkialan Suora ja Finanssialan keskusliitto eivät ole varsinaisia neuvotteluja vielä aloittaneet, vaikka Suora irtisanoi sopimuksen jo keväällä.

Vakuutusalallakaan neuvottelut eivät ole edenneet. Seuraava tapaaminen Vakuutusväen liiton ja työnantajien kesken on ensi tiistaina. Neuvotteluja voidaan sen jälkeen jatkaa valtakunnansovittelijankin avustuksella.

Isot julkisen alan sopimukset umpeutuvat vasta tammikuussa.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.