Mainos

Palkkamurhat Suomessa erittäin harvinaisia – muistatko nämä tapaukset?

Tiistaina Oulun poliisi tiedotti julkisuuteen hyvin harvinaisesta rikoksesta, palkkamurhasta.

Poliisi epäilee 39-vuotiaan Bobby Dashtin tilanneen ex-puolisonsa nykyisen miehen palkkamurhan. 34-vuotias oululainen taksikuski surmattiin teräaseella kotiovelleen 23. helmikuuta Oulun Rajakylässä. Teosta epäiltynä on vangittu vuonna 1989 syntynyt siikajokinen mies, joka on esitutkinnassa tunnustanut teon.

Poliisin mukaan mahdollisesti teon motiivina on huoltajuusriita lapsista. Dashtin epäillään oleskelevan Suomessa, ja hänestä on annettu kansainvälinen etsintäkuulutus.

Suomessa tehdään vuosittain noin satakunta henkirikosta, mutta palkkamurhia ei tehdä läheskään vuosittain.

– Meillä ei ole erillistä kategoriaa palkkamurhalle, mutta tilastoimme periaatteessa tiedon siitä, onko rikoksen tekijälle maksettu rikoksen suorittamisesta. Tiedot perustuvat poliisin kirjauksiin, Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen erikoistutkija Martti Lehti kertoo MTV3 Uutisille.

Lehden mukaan rikoksia, joissa henkirikoksen varsinainen suorittaja olisi saanut maksun teosta, on 1.6.2002 alkaen tähän päivään kirjattu henkirikostietokantaan yhteensä neljä kappaletta.

Heinäkuussa 2002 , jossa surmansa sai yksi ihminen. Kolme miestä tuomittiin teosta elinkautiseen vankeuteen murhasta. Surmansa saanut oli palkkamurhan tilaajan naisystävän ex-avopuoliso. Oikeudessa mies kertoi teon motiiviksi halun suojella naisystäväänsä ja itseään tämän entiseltä mieheltä.

Neljä miestä tuomittiin elinkautiseen vankeuteen ruotsalaisen . Motiivina oli, että Ünsal oli kertonut poliisille tietoja Tukholman Arlandan lentokentällä vuonna 2002 tapahtuneesta rahankuljetusryöstöstä. Ünsalin lisäksi ryöstössä oli mukana palkkamurhan tilaaja.

Martti Lehden mukaan myös vuonna 2006 Seinäjoella tapahtunut miehen murha oli palkkamurha, jossa taustalla oli ammattirikollisten väliset riidat. Samoin vuonna 2008 Lahdessa tapahtunut henkirikos, jossa taustalla oli ilmeisesti huumekaupoista aiheutuneita riitoja, oli palkkamurha.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.