Mainos

Palkkaerot oletettua pienemmät Suomessa

Tuoreen selvityksen mukaan sukupuolesta johtuvat palkkaerot ovat oletettua pienemmät. Naisen euro ei olekaan 80 vaan jopa 98 senttiä.

Selvityshenkilö Tuulikki Petäjäniemen kartoituksen mukaan suoraan sukupuolesta johtuvat palkkaerot ovat yleistä mielikuvaa pienempiä, noin 2-6 prosentin luokkaa. Aiemmin on arvioitu, että naiset saavat samasta työstä jopa viidenneksen vähemmän palkkaa kuin miehet. Petäjäniemi on asiasta kuitenkin eri mieltä.

- Se kertoo tilastollisista palkkaeroista. Se ei ota huomioon sitä että miehet ja naiset toimivat eri sektoreilla ja eri toimialoilla, erilaisissa tehtävissä. Minusta se ei ole hyvä samapalkkaisuusindikaattori, selvityshenkilö Petäjäniemi sanoo.

Puhtaasta palkkasyrjinnästä on kyse, kun sama työnantaja maksaa samasta työstä naiselle ja miehelle eri palkkaa eikä erolle löydy järkevää selitystä. Tuulikki Petäjäniemi kehottaakin naisia pitämään kiinni oikeuksistaan.

-Minulle oli suuri yllätys se, että myöskin korkeakoulutetuilla naisilla palkkatoivomukset ovat pienempiä kuin miesten palkkatoivomukset, niin ikään naiset pyytävät palkankorostusta selvästi harvemmin kuin miehet, hän ihmettelee.

Tuulikki Petäjäniemi lisäisi hallituksen samapalkkaisuusohjelmaan muun muassa työn vaativuuden arvioinnin ja työpaikkojen palkkakartoitukset. Hänen mielestään hallituksen samapalkkaisuusohjelmaa kuitenkin tarvitaan ja se on mahdollista laatia yhdessä työmarkkinajärjestöjen kanssa. STTK ja Akava ovat jo ilmoittautuneet mukaan laatimaan samapalkkaisuusohjelmaa, Teollisuus ja Työnantajat sekä Palvelutyönantajat miettivät vielä. Ainakin nais- ja matalapalkkaeristä työmarkkinaosapuolet ovat edelleen erimielisiä.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.