Mainos

Palkka ei olekaan paras motivaattori

Töitä tehdään, jotta leipää syödään - mutta suomalaisille rahaakin tärkeämpi motivaation lähde työelämässä on työilmapiiri, ilmenee tuoreesta tutkimuksesta.

- Suomalaiset eivät ole välttämättä niin rahanahneita. Palkka on tietysti tärkeä ja hyvinvointi on tärkeää jokaisen kohdalla, mutta tosiaankin työilmapiiri on suomalaisille tärkeintä työtä ajatellen, kertoo Suomalaisen Työn Liiton tutkimuspäällikkö Sami Tuurna.

Noin 70 prosenttia vastaajista nostaa työilmapiirin tärkeimmäksi motivaation lähteeksi. Vasta sen jälkeen tulevat hyvä palkka sekä mahdollisuus omien taitojen hyödyntämiseen. Myös hyvää esimiestä arvostetaan.

Sen sijaan työelämän tasa-arvossa on kyselyn mukaan parantamista. Vain joka neljännen mielestä työtä arvostetaan samalla tavalla riippumatta siitä, onko kyseessä nainen tai mies.

Näyttäisi myös siltä, että suomalaiset olisivat valmiita tekemään työtä nykyistä pidempään.

Sopivaksi iäksi siirtyä vanhuuseläkkeelle arvioidaan keskimäärin 63 vuotta, kolmasosa tutkimukseen vastaajista olisi valmis työskentelemään 65 - 68 -vuotiaaksi.

Montako työpaikkaa tuo 10 euroa kuussa?

Omien kulutusvalintojen vaikutus työllisyyteen ei ole ihmisille täysin selvää, vaikka suomalaiset ovatkin valveutuneita kuluttajia.

- Suomalaiset ovat hyvin yhteisöllisiä, meillä on taipumus ajatella tällaista "yhteiseen hiileen puhaltamista". Suurin osa ihmisistä ei kuitenkaan pysty hahmottamaan, kuinka paljon omat kulutusvalinnat voivat vaikuttaa työllisyyteen, Tuurna toteaa.

Neljä vastaajaa viidestä arvioi työllisyysvaikutukset alakanttiin.

- Jos jokainen suomalainen panostaisi kukkarostaan kymmenen euroa kuukaudessa kotimaiseen tuotantoon, lisäisi se vuositasolla työpaikkoja kymmenellätuhannella, Tuurna summaa.

Kotimaista omistajuutta kuitenkin arvostetaan korkealle. Yli 90 prosenttia pitää erittäin tärkeänä yritysten omistuksen ja hallinnan säilymistä suomalaisissa käsissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.