Mainos

Palkka alas tai kenkää

Useat Suomessa toimivat yritykset ovat viime aikoina ehdottaneet työntekijöilleen erittäin suuria palkanalennuksia.

MTV:n uutisten saamien tietojen mukaan eräissä yrityksissä työnantaja on esittänyt jopa 20 prosentin palkanalennuksia. Vastineeksi työnantaja lupaa, ettei yrityksessä aloiteta yt-neuvotteluja.

Palkanalennustarjoukseen sisältyy myös ehdotus siitä, että työntekijä voi lainata työnantajalta puuttuvan palkanosan markkinakorolla. Tapaa on käytetty mm. Yhdysvalloissa ja Saksassa.

Componenta neuvottelee 20 prosentin leikkauksesta

Esimerkiksi metallikonserni Componenta neuvottelee toimihenkilöitä koskevista 20 prosentin palkanalennuksista. Yhtiön mukaan asia koskee koko konsernissa 300 ihmistä, joista runsaat 100 on Suomessa.

Componentan toimitusjohtajan Heikki Lehtosen mukaan toimenpide on tarkoitettu väliaikaiseksi.

- Yritämme varmistaa, että selviämme vaikeimman ajan ylitse. Toisena osana neuvottelua on luvattu maksaa palkanalennukset takaisin, kun tehdään taas tulosta, joka mahdollistaa sen, sanoo Lehtonen MTV:n uutisille.

Lehtosen arvion mukaan takaisinmaksu voisi tapahtua aikaisintaan vuoden 2010 lopulla.

Lehtosen mukaan ei kuitenkaan voida antaa täyttä varmuutta siitä, että rajummilta toimilta vältytään.

Componentan palkanalennusten on tarkoitus astua voimaan, kun neuvottelut jokaisen työntekijän kanssa on saatu päätökseen arviolta parin viikon kuluttua.

Componentan toimitusjohtaja Heikki Lehtonen sanoo, että palkanalennukset toteuttaneen joka tapauksessa riippumatta siitä, kuinka moni suostuu järjestelyyn. Lehtosen mukaan täytyy lisäksi miettiä muita toimenpiteitä, jos säästötavoitteeseen ei päästä.

TU: Ei pidä suostua

Toimihenkilöunioni suhtautuu tietoihin palkka-aleen houkuttelemisesta kielteisesti. Unionin sopimusala-asiamies Hannu Kohtaniemi sanoo MTV:n haastattelussa, että yhteydenottoja on tullut. Kohtaniemen mukaan varsinkin ajatus palkan ottamisesta lainana työnantajalta on aivan ennenkuulumatonta.

Kohtaniemen mukaan, jos suostuu työnanatajan ehdotukseen, ei ole takeita, mitä tulevaisuudessa seuraa.

- Eläkerahat eivät kerry ja myös työttömyysturvan perusteeksi tuleva palkka on myöskin pienempi, jos tällaiseen suostuu, Kohtaniemi varoittaa.

Asiamies ei osaa sanoa, mistä suomalaisyritykset ovat saaneet idean palkka-alesta.

Hänen mukaansa kyse on suurista pörssiyrityksistä. Kohtaniemi mainitsee haastattelussa, että yhteydenottoja on tullut ainakin Turun seudulta, Kokkolasta ja Pietarsaaresta.

Yritysten työntekijät ovat olleet Hannu Kohtaniemen mukaan ymmällään ja huolissaan ehdotuksista. Toimihenkilöunionin mukaan työntekijöitä on myös uhkailtu, jos ehdotusta ei hyväksytä.

(MTV3)

TOIMIHENKILÖUNIONI KERTOO TAPAUKSISTA

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.